Waar wordt thermoplast voor gebruikt?
De mens maakt verschillende thermoplasten omdat we kunststoffen met verschillende eigenschappen nodig hebben. Een veel gebruikte thermoplast is polyetheen. Daar maken we bijv. plastic zakjes of plastic flessen van, maar ook huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
Hoe wordt thermoplast gemaakt?
Thermoplasten zijn smeltbare polymeren, ze kunnen in een vorm gegoten worden door middel van spuitgieten. Deze polymeren bestaan meestal uit onvertakte of lichtvertakte ketens, bestaande uit één of meer soorten monomeren.
Wat is het verschil tussen een thermoplast en thermoharder?
Thermoharders zijn plastics die bij verhitting hard blijven. Zoals de naam al zegt zijn thermoharders wat harder dan thermoplasten. Dit komt doordat het sterkere bindingen dan thermoplasten bevat, namelijk atoombindingen. Deze worden dwars tussen de lange ketens van de polymeren gevormd en noemt men crosslinks.
Hoe worden thermoharders gemaakt?
Een thermoharder is een materiaal dat verkregen wordt door het samenvoegen van monomeren, die verhit boven een bepaalde temperatuur, een vernet polymeer vormen dat niet langer van vorm kan veranderen. Dit netwerk van monomeren is door verhitting via atoombindingen met elkaar verbonden.
Welke Materiaaleigenschap is kenmerkend voor een thermoplast?
Een thermoplast is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt. Dit in tegenstelling tot thermoharders, materialen die hard blijven als ze verhit worden. Deze materiaalgroep bestaat uit lineaire macromoleculen zonder dwarsverbindingen, hoewel soms een zekere vertakking kan optreden.
Waarom kan thermoplast niet smelten?
Thermoharders blijven hard als ze worden verhit, in tegenstelling tot de thermoplasten, die zacht worden bij verhitting. Om deze reden smelt een thermoharder niet (in tegenstelling tot thermoplasten waarbij de meeste interactie tussen de macromoleculen bestaat uit vanderwaalskrachten).