Inhoudsopgave
Waar zijn de Oostvaardersplassen?
De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied van zo’n 5600 ha (56 km²) tussen Almere en Lelystad in de Nederlandse provincie Flevoland. Het gebied is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders (1950–1968) en dus relatief jong.
Waar komt de naam Oostvaardersplassen vandaan?
De Oostvaardersplassen danken hun naam aan een ver verleden. In de voormalige Zuiderzee liep een diepe geul, het Oostvaardersdiep. Hier startten veel Indiëvaarders in de Gouden Eeuw hun reis naar het verre oosten. De Oostvaardersplassen bestaan uit een droog gedeelte (2000 hectare) en een nat gedeelte van 3600 hectare.
Wie beheerd de Oostvaardersplassen?
Dossier Oostvaardersplassen De Provincie Flevoland is sinds 2016 verantwoordelijk voor het beleid, Staatsbosbeheer voert het beheer uit.
Waar staan de paarden Oostvaardersplassen?
Volgens Staatsbosbeheer zijn de paarden ‘spontaan’ beland in de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen.
Welke provincie liggen de Oostvaardersplassen?
Flevoland
Oostvaardersplassen/Province
De Oostvaardersplassen is een van de grootste en belangrijkste natuurgebieden van Flevoland. Het is een moerasgebied tussen Lelystad en Almere dat grenst aan het Markermeer. Duizenden vogels vinden hier hun rustplek op de trek tussen het Hoge Noorden en Afrika.
Hoeveel konikpaarden leven er in de Oostvaardersplassen?
Zo’n 160 koniks krijgen straks een ander thuis, en daarmee blijven er 450 paarden over in de Oostvaarderplassen. Ook uit het nabijgelegen Oostvaardersveld gaan konikpaarden verhuizen, afgestemd op het aantal dieren in het kerngebied.
Hoe en wanneer zijn de Oostvaardersplassen ontstaan?
1968
Oostvaardersplassen/Established
Waarom wordt de natuur in de Oostvaardersplassen wilde natuur genoemd?
De Oostvaardersplassen kwamen voort uit het geloof dat de Nederlandse natuur weer ‘wild’ kon worden. Sinds onder druk van activisten de dieren worden bijgevoerd, staat dat idee weer in de koelkast. Tijd voor een heroverweging van het idee dat er zoiets bestaat als een ‘natuurlijke balans’.
Hoeveel herten zijn er in de Oostvaardersplassen?
Edelherten. Voor de edelherten betekent dit dat de Provincie opdracht heeft gegeven om het aantal terug te brengen naar 490 dieren.
Waarom bijvoeren Oostvaardersplassen?
Sinds juli 2018 geldt een nieuw beleidskader voor de Oostvaardersplassen. Het aantal grote grazers wordt verminderd, zodat er het hele jaar rond voldoende voedsel aanwezig is voor alle grazers. In de winter bepaalt de Body Condition Score of bijvoeren nodig is.
Wat zijn de verschillende grazers in de Oostvaardersplassen?
In een deel van de Oostvaardersplassen wordt het landschap opengehouden met behulp van grote grazers: heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Op dit moment zijn er zoveel grote grazers, dat gevarieerde begroeiing onder druk staat. In natte en strenge winters konden veel dieren niet overleven.
Hoeveel grote grazers zijn er in de Oostvaardersplassen?
Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is het afgelopen jaar toegenomen. Er leven op dit moment bijna 5.300 edelherten, heckrunderen en konikpaarden in het natuurgebied. Dat zijn er 700 meer dan in 2016. Dat blijkt uit helikoptertellingen die Staatsbosbeheer in oktober heeft uitgevoerd .