Inhoudsopgave
- 1 Waar zijn medicijnen van gemaakt?
- 2 Welke medicatie heeft een profylactische werking?
- 3 Wat moet er altijd op het etiket van medicatie staan?
- 4 Hoe herken je een geneesmiddel?
- 5 Hoe gaat een medicijn in werking?
- 6 Welke medicijnen heeft geen profylactische werking?
- 7 Wat is een causale werking?
- 8 Welk organisme produceert medicinale stoffen?
- 9 Kun je overgevoelig zijn voor de werkzame stof?
Waar zijn medicijnen van gemaakt?
Tegenwoordig wordt de werkzame stof van een medicijn gemaakt in India en China. Producenten van medicijnen vrezen dat Europa afhankelijk wordt van China als China de markt overneemt, blijkt uit de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China’.
Welke medicatie heeft een profylactische werking?
Ze kunnen ook ziekten voorkomen – de zogeheten preventieve of profylactische geneesmiddelen. Een voorbeeld daarvan zijn medicamenten tegen malaria, tegen wagenziekte, of vaccins. Sommige medicijnen zitten tussen genezend en preventief in, zoals bloeddruk- en cholesterolverlagende middelen.
Wat moet er altijd op het etiket van medicatie staan?
Informatie op het etiket Farmaceutische formulering (tabletten, capsules, et cetera), wijze van toediening, aantal doseringseenheden (in open onderzoek: naam en sterkte van het product) Batch- en/of codenummer (in verband met herleiden inhoud en verpakkingsactiviteiten)
Wat zijn vulstoffen in medicijnen?
In medicijnen worden vulstoffen toegepast als hulpstof om tabletten een betere structuur te geven maar ook om kleine hoeveelheden werkzame stof genoeg volume te geven om ze zorgvuldig te kunnen doseren. In light-producten (voeding) vervangen vulstoffen ingrediënten met een hoge voedingswaarde.
Wat te doen als medicijn niet leverbaar is?
Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger. Deze vervanger bevat dezelfde werkzame stof maar is van een andere fabrikant. Of het is een ander medicijn met een vergelijkbare werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent.
Hoe herken je een geneesmiddel?
een vergunningsnummer voor het in de handel brengen (VHBnummer) of registratienummer heeft (een geneesmiddel mag niet worden verkocht zonder VHB of registratie). – Wat is een vergunningsnummer voor het in de handel brengen of registratienummer precies?
Hoe gaat een medicijn in werking?
Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als u ouder wordt, werken uw nieren minder goed. Dit betekent dat sommige medicijnen langer in uw lichaam blijven.
Welke medicijnen heeft geen profylactische werking?
placebowerking, hiervan is sprake bij preparaten die op een geneesmiddel lijken, maar die geen werkzame stof bevatten; placebo’s worden onder andere gebruikt bij klinisch wetenschappelijk onderzoek als vergelijkingsmateriaal.
Wat is een profylactische behandeling?
profylactisch = profylactisch bijv. Uitspraak: [profi`lɑktis] met de bedoeling om te voorkomen dat iets gebeurt, in het bjizonder dat je ziek wordt Voorbeeld: `profylactische toediening van antibiotica`Synonie… Proguanil = Proguanil (chlorguanide, chloroguanide) is een profylactisch antimalariamiddel.
Wat lees je op een etiket of op een bijsluiter?
Er staat algemene informatie in, zoals: de naam van het medicijn, de werkzame stof en hulpstoffen (bijvoorbeeld zetmeel, gluten, gelatine), de sterkte van de werkzame stof, de groep van medicijnen waar het bijhoort (bijvoorbeeld antibiotica), het RVG-nummer waaronder het medicijn is ingeschreven in het Register voor …
Wat is een causale werking?
Oorzakelijk. Een verschijnsel wordt veroorzaakt door of is het gevolg van een ander verschijnsel. Causaal verband tussen twee variabelen.
Veel geneesmiddelen hebben een plantaardige, dierlijke of andere biologische oorsprong zoals respectievelijk de alkaloïden, bepaalde insulines of penicillinen, maar de meesten worden tegenwoordig synthetisch gemaakt.
Welk organisme produceert medicinale stoffen?
Binnen het plantenrijk hebben bomen een substantiële bijdrage aan deze cijfers, veel bomen worden gebruikt in traditionele en modern geneeskunde. Alle planten produceren chemische stoffen: fytochemicaliën. Sommige ervan hebben genezende eigenschappen.
Kun je overgevoelig zijn voor de werkzame stof?
U kunt ook overgevoelig zijn voor een hulpstof die in het medicijn verwerkt is. Dat komt vooral voor bij middelen voor de huid, zoals zalf op basis van wolvet. Ook conserveringsmiddelen in drankjes, druppels of crèmes kunnen overgevoeligheid veroorzaken, benzoëzuur bijvoorbeeld.