Inhoudsopgave
Waar zit asparaginezuur in?
Asparagine komt voor in onder andere asperges, zuivelproducten, vlees, vis, aardappelen, groenten, noten en zaden.
Wat doet asparagine?
Asparagine is een belangrijke regulator bij de aminozuuropname van de cel: intracellulaire asparagine kan worden uitgewisseld met extracellulaire aminozuren, specifiek serine, arginine en histidine. Er wordt gesuggereerd dat asparagine een regulerende rol heeft bij de nucleotide- en proteïnesynthese.
Waar komt glutamine in voor?
Voorkomen. Glutamine komt in grote hoeveelheid voor in kwark, maar ook in yoghurt, melk en eieren. Verder komt het aminozuur ook voor in soja, tarwe, spinazie, kolen, bonen en tofoe.
Wat is het effect van glutamine?
Glutamine draagt bij aan een goed immuunsysteem. Het ondersteunt de slijmvliezen in maag en darmen. Glutamine helpt bij een goede darmfunctie en spijsvertering. Het ondersteunt de energiestofwisseling in het lichaam en speelt een centrale rol bij de stofwisseling van aminozuren.
Hoe gebruik je glutamine?
Algemene adviesdosering: 5-14 gram/dag tot een (tijdelijk) maximum van 0,3-0,5 gram/kg per dag tussen de maaltijden door (minimaal een half uur voor, of twee uur na een maaltijd) innemen met water of vruchtensap (niet met dranken die eiwitten bevatten zoals zuivel).
Wat doet BCAA in je lichaam?
BCAA’s ondersteunen je lichaam en helpen je om je trainingsdoel sneller te bereiken. BCAA’s zijn belangrijk bij intensieve training, omdat ze energiewinning uit je spieren en daarmee spierafbraak voorkomen. Ze zorgen daarnaast voor effectieve spiergroei na je training en bevorderen tegelijkertijd je vetverbranding.
Is glutamaat hetzelfde als glutamine?
Net als glutamine is glutamaat een aminozuur. Toch heeft dit aminozuur een totaal andere functie dan glutamine. Glutamaat valt onder de niet-essentiële aminozuren. Dit aminozuur komt in nature voor in bepaalde producten zoals sardientjes, tomaten, oude kaas en moedermelk.