Waar zit de zekering in de meterkast?

Waar zit de zekering in de meterkast?

Je vindt zekeringen terug in auto’s, wasmachines maar dus ook in de elektrische installatie van je woning. De belangrijkste plaats is de zekeringkast. Daar heb je zekeringen die één groep beveiligen zoals de keuken of garage. Er is ook één zekering aanwezig in de zekeringkast die de volledige woning beveiligt.

Wat doen als stoppen doorslaan?

Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen

  1. Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.
  2. Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
  3. Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.

Hoe zet ik de stroom weer aan?

Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit en verwijder vervolgens de stekkers van alle elektrische apparaten die op deze groepen zijn aangesloten. Schakel de groepen en de aardlekschakelaar weer in en plug daarna alle stekkers één voor één weer in het stopcontact.

Wat is een zekering in een meterkast?

Stoppen, ook wel (smelt)zekeringen genoemd, beschermen de elektrotechnische installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Ze zorgen ervoor dat er niet teveel stroom door een groep met apparaten en/of lichtpunten gaat. Bijvoorbeeld als er teveel elektrische apparaten op een groep tegelijkertijd zijn ingeschakeld.

Wat doet een zekering in de meterkast?

Zoals reeds aangegeven beschermt een zekering de bedrading van een elektrische installatie. De beveiliging van zekeringen is selectief, dit betekent dat de zekering het dichts bij de kortsluitstroom smelt. Zodoende blijft de rest van een elektrische installatie in bedrijf.

Kunnen stoppen zomaar doorslaan?

Een doorslaande stop of automaat kan het gevolg zijn van een defect apparaat. Wanneer u weet om welk apparaat het gaat, moet u de stekker verwijderen. Als u vervolgens de stroom weer inschakelt, zou alles weer moeten werken.

Hoe zet ik de aardlekschakelaar weer aan?

Op de meeste aardlekschakelaars zit een testknopje. Als je dit indrukt moet de stroom uitvallen; je ziet dan tegelijkertijd een palletje omklappen. Om de stroom weer in te schakelen kun je het palletje van de aardlekschakelaar terug zetten.

Waarom doet de stroom het niet?

Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven