Waar zit een allel?

Waar zit een allel?

Genen komen in verschillende varianten voor. Zo’n variant wordt een allel genoemd. Van elk gen heeft een diploïd organisme twee allelen: in de chromosomen liggen de allelen op dezelfde plaats (dezelfde locus). Of een gen homozygoot of heterozygoot is, is mogelijk door verschillen in de nucleotidenvolgorde van allelen.

Wat is een allel en locus?

Locus (meervoud: loci, Latijn, plaats) is de vaste positie waar een gen of een andere reeks nucleotiden zich op een chromosoom bevindt. Varianten op de DNA sequentie van een locus zijn allelen. Een geordende lijst van bekende loci voor een bepaald genoom is een genetische kaart.

Hoe wordt het tot uiting komen van een gen genoemd?

Alle erfelijke eigenschappen samen, of ze nu wel of niet tot uiting komen, worden het genotype van een organisme genoemd. Alle eigenschappen die samen het uiterlijk, gedrag en overig merkbaar functioneren van een organisme bepalen worden het fenotype genoemd.

Wat is intermediair allel?

Een genetische eigenschap is intermediair aanwezig als bij een diploïd organisme beide allelen van een gen (namelijk het allel op het chromosoom dat afkomstig is van de moeder én het allel op het chromosoom van de vader) tot uiting komen, waarbij het fenotypische kenmerk een mengvorm is van beide allelen.

Welke allelen zijn er?

Allelen kunnen dominant, recessief of intermediair zijn. Wanneer de allelen van een allelenpaar verschillend zijn, maar toch allebei tot uiting komen in het fenotype, zijn het intermediaire allelen. Daarnaast bestaan er letale allelen. Een individu dat homozygoot is voor dat allel zal sterven, meestal vóór de geboorte.

Waar liggen genen?

Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. Er zijn in totaal zo’n 20.000 genen.

Wat is een allel?

allelen (meerv.) (mv. allelen) Bepaald type gen dat op een bepaalde plaats (= locus) van een chromosoom kunnen voorkomen.

Hoe werken allelen?

Allelen liggen op ‘genotype-niveau’. Je DNA wordt dus afgelezen, vormt RNA en daarna een eiwit. Dit eiwit werkt weer mee aan een bepaalde uiterlijke eigenschap, bijvoorbeeld oogkleur. Als het allel voor bruine ogen dominant is, krijg je dus bruine ogen (fenotype).

Hoe komen genetische eigenschappen tot uiting?

Een dominant eigenschap komt altijd tot uiting. Op dit chromosomenpaar liggen genen met informatie voor bepaalde eigenschappen. Op beide chromosomen ligt informatie voor deze eigenschappen, maar die informatie hoeft niet hetzelfde te zijn.

Hoe wordt het fenotype waarbij twee verschillende allelen van een gen beide volledig tot uitdrukking komen genoemd?

Homozygoot en heterozygoot Voor één gen kunnen een aantal varianten bestaan. De varianten voor hetzelfde gen worden allelen genoemd. Het kan zijn dat beide allelen identiek zijn, dan heet het organisme homozygoot voor dat gen. Als de beide allelen verschillen, heet dat heterozygoot.

Wat zijn multipele allelen?

Indien er van een gen of erfelijk kenmerk meer dan twee varianten of allelen voorkomen, dan spreekt men van multiple allelen. Zo wordt de bloedgroep bij de mens bepaald door multiple allelen. Voor dit kenmerk zijn er nl. 3 allelen: A, B en O.

Wat is het verschil tussen intermediair en Codominant?

Codominantie is in de genetica het verschijnsel dat een heterozygoot organisme allelen heeft die beide even dominant zijn. Bij onvolledige dominantie zijn beide allelen even dominant en komen beide een beetje tot uiting in het fenotype van het heterozygote organisme. Je spreekt dan van een intermediair fenotype.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven