Inhoudsopgave
Waar zitten de zaden van een stokroos?
Alcea rosea – stokrozen: eigenschappen, soorten en zaaien. Stokrozen worden meestal als tweejarige planten gekweekt maar gaan gelukkig meestal drie tot vier jaar mee. De rijpe zaden zitten in de bruine zaaddoosjes als schijfjes tegen elkaar. Best kun je zaaien als de zaden net goed afgerijpt zijn aan de planten.
Hoe en wanneer stokrozen zaaien?
Wanneer mag je stokrozen zaaien? Eenjarige stokrozen moet je zaaien in half april of mei om hem genoeg tijd te geven om te kunnen bloeien in juli en augustus. De plant zal blad maken en een stengel met bloeien, gelijk al in het eerste jaar. Tweejarige stokrozen mag je zaaien in mei, juni of juli.
Wat voor grond stokroos?
Zet de stokroos op een zonnige plek en bij voorkeur niet op te natte zand- of kleigrond. Verrijk de grond met wat organische mest of compost. Een muur of schutting biedt steun.
Hoe stokrozen zaaien?
6 days ago
Je stopt in in het vroege najaar (eind september) of het late voorjaar (eind mei) de zaden in de grond. Houd hierbij zo’n 40 cm afstand tussen de zaden en bedek ze met een dun laagje aarde. Je zult wel groene plantjes op zien komen, maar de echte bloemen komen pas in het jaar erop.
Kun je stokrozen zaaien?
Tweejarige stokrozen kunnen buiten gezaaid worden in mei of juni, ze bloeien dan het jaar erna. Eenjarige stokrozen mogen gezaaid worden van half april tot half mei, ze bloeien dan hetzelfde jaar. Zaaien buiten deze periodes kan ervoor zorgen dat de bloei nog een extra jaar wordt uitgesteld.
Wat met uitgebloeide stokrozen?
Stokrozen zijn in principe tweejarige planten. Maar als je de uitgebloeide stokken op tijd verwijdert, dan kunnen ze rustig een paar jaar doorgroeien. Snijd ze bij de grond af en dan komt er van onderen weer groen blad. Dan bloeien ze het jaar erop ook wel weer.
Hoe lang leven stokrozen?
Maar ook dan nog bloeide hij heel mooi! Je kunt de stokroos in het voorjaar en het najaar zaaien. Een stokroos is officieel tweejarig, dat betekent dat de plant pas in het tweede jaar bloeit. Wij merken dat de plant vaak langer dan twee jaar blijft leven en al die tijd ook blijft bloeien.
Hebben stokrozen steun nodig?
Stokrozen die zich goed voelen zaaien zich spontaan uit. Planten hebben soms steun nodig.
Waar groeit stokroos?
Stokrozen staan vooral mooi langs een muurtje of schutting. Ook in de stad is het heel populair, bijvoorbeeld in een randje grond tussen een huis en de stoep. Stokroos heeft niet veel grond nodig maar bloeit wel heel mooi, ideaal dus als je weinig plek hebt.
Waar groeien stokrozen het best?
Er zijn enkele en dubbele stokrozen. De soort groeit het beste op vrij arme kleigrond, maar de donkere varianten doen het ook goed op zanderige gronden. De stokroos gedijt het best op een luwe, warme en niet te vochtige plaats. Een bekende plaats is een muur of schutting op het zuiden, want de plant houdt van zon.
Kan je stokrozen stekken?
De beste manier om stokrozen te vermeerderen is door te zaaien. U kunt de stokroos stekken door oude bloemen te gebruiken om weer nieuwe te zaaien. Zodra de plant is uitgebloeid, ontstaan er bolletjes met zaadjes. Pluk deze zaadjes uit de plant en plaats deze in de grond met een klein laagje aarde erover.
Hoe behandel ik stokrozen?
Stokrozen houden van warmte. Een plek tegen een muur is ideaal, omdat ze op die manier luw staan en ook profiteren van de warmte die de muur weerkaatst. Houd de planten goed vochtig: als het niet regent moet je water geven. Geef het water dicht bij de grond en giet het niet op het blad.
Hoe diep plant je stokrozen?
Zaai stokrozen zaden in de volle grond langs een muur of schutting. Dit geeft wat beschutting tegen de wind. Je mag de zaden afdekken met wat aarde, ongeveer 1 cm.
Hoe plant je zaadjes van stokrozen?
Je stopt in in het vroege najaar (eind september) of het late voorjaar (eind mei) de zaden in de grond. Houd hierbij zo’n 40 cm afstand tussen de zaden en bedek ze met een dun laagje aarde. Je zult wel groene plantjes op zien komen, maar de echte bloemen komen pas in het jaar erop.
Hoe stokrozen planten?
Waarom groeien mijn stokrozen niet?
Kies de juiste plek Voor een goede bloei is het belangrijk dat de planten optimaal kunnen groeien. En dat begint al met de keuze van de juiste plek. Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen.
Kun je stokrozen verplanten?
Omdat de stokroos een lange penwortel heeft, waar hij de lengte van de stengel mee draagt is het niet aan te raden om deze sierplant te verplaatsen. Houdt wel eventuele zaailingen in de gaten, omdat de stokroos zichzelf uit zal zaaien.
Hebben stokrozen veel zon nodig?
Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Veel ruimte hebben deze stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.