Inhoudsopgave
Waaraan kun je een standpunt herkennen?
Standpunten herken je aan signaalwoorden als: ik vind, volgens mij, kortom, alles bij elkaar genomen denk ik dat, dus. En om een standpunt hard te maken zal een schrijver komen met een aantal argumenten (= de argumentatie) om je te overtuigen.
Hoe heet een argumentatie waarbij een schrijver een argument onderbouwd met een ondersteunend argument?
Een schrijver kan een argument ook onderbouwen met een ondersteunend argument. Dit heet enkelvoudige onderschikkende argumentatie. Voorbeeld: Als een schrijver meer argumenten onderbouwt met een ondersteunend argument, is er sprake van meervoudige onderschikkende argumentatie.
Wat zijn de basisvormen van argumentatie?
We onderscheiden de volgende basisvormen van argumentatie: 1 De enkelvoudige argumentatie 2 De onderschikkende argumentatie (ook wel ketenargumentatie genoemd) 3 De nevenschikkende afhankelijke en onafhankelijke argumentatie
Wat is enkelvoudige argumentatie?
Bij enkelvoudige argumentatie wordt het standpunt onderbouwd met één argument: De pijl in een schema kan naar boven of naar beneden wijzen. Naar boven betekent ‘dus’. Je leest dan van beneden naar boven. Naar beneden betekent ‘want’. Je leest dan van boven naar beneden. Het argumentatieschema hierboven lees je dus als volgt:
Wat is de onderschikkende argumentatie?
De onderschikkende argumentatie (ook wel ketenargumentatie genoemd) De nevenschikkende afhankelijke en onafhankelijke argumentatie; 1. De enkelvoudige argumentatie. Je onderbouwt je standpunt met één argument. De argumenten zijn gelijkwaardig en kun je onderling van plaats verwisselen.
Wat is een juridische argumentatie?
Juridische argumentatie: argumenteren op basis van wet- en regelgeving, jurisprudentie e.d. Bijvoorbeeld bij rechtszaken. Politieke argumentatie : argumenteren om anderen in het politieke debat te overtuigen.