Waardoor groeien vleesbomen?

Waardoor groeien vleesbomen?

Een vleesboom groeit door vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron ). Daarom komen ze vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Na de overgang worden ze meestal kleiner.

Kunnen vleesbomen kwaadaardig worden?

Het komt zeer zelden voor dat een myoom kwaadaardig wordt. Daarom hoeft een myoom dat geen klachten veroorzaakt, niet altijd te worden verwijderd. Wel kan een zeer snelle groei een aanwijzing zijn voor kwaadaardige veranderingen.

Waar kunnen vleesbomen zitten?

Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder die vooral uit spierweefsel bestaan. Myomen kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte (zie afbeelding 1).

Kunnen vleesbomen terugkomen?

Myomen hebben hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat myomen na de overgang meestal verschrompelen. Ook de klachten die de vleesboom veroorzaakt, verdwijnen dan. Als na de overgang hormonen worden toegediend, kunnen myomen hierdoor blijven of terugkomen.

Kan een vleesboom spontaan loslaten?

Zodra de eierstokken weinig oestrogenen aanmaken, vooral na de menopauze, verdwijnen de vleesbomen bijna altijd vanzelf. De spierweefselgezwellen zijn in de meeste gevallen goedaardig. Alleen als een vleesboom erg snel groeit, kan dit duiden op een kwaadaardige tumor.

Welke klachten bij vleesboom?

Symptomen Vleesboom in de baarmoeder

  • een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
  • lage rugpijn;
  • langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
  • hevige menstruaties;
  • (hevige) buikpijn.

Hoe weet je of een vleesboom kwaadaardig is?

Met een echoscopie van de baarmoeder kan de arts vaststellen of er vleesbomen zijn. Echoscopie wordt ook gebruikt om te controleren hoe de vleesbomen zich ontwikkelen. Onderzoek met behulp van een CT- of MRI-scan is ook mogelijk. Deze onderzoeken geven meer informatie over de baarmoeder en de omringende weefsels.

Hoe gevaarlijk is een vleesboom?

Een vleesboom kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heb je voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan je hierbij adviseren.

Kan je vleesbomen voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Wat zijn de klachten van een vleesboom?

Symptomen vleesboom Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Hoe vaak komt een vleesboom voor?

Een vleesboom komt voor bij ongeveer 20 tot 30 procent van de vrouwen. Het ontstaat onder invloed van de vrouwelijke hormonen. Daarom ontstaat een vleesboom nooit vóór de eerste menstruatie. Na de overgang worden ze meestal kleiner.

Hoe kom ik van mijn vleesboom af?

Met een hysteroscopische operatie kan de gynaecoloog de vleesboom in de baarmoeder of uitpuilend in de baarmoederholte verwijderen. De gynaecoloog brengt via de vagina een kijkbuis in de baarmoeder en voert via de kijkbuis de operatie uit. Bij deze operatie ben je onder narcose of heb je een ruggenprik.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven