Inhoudsopgave
Waardoor komt tandenknarsen?
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Wat doen tegen s nachts tandenknarsen?
Er is jarenlang onderzoek gedaan naar tandenknarsen tijdens de slaap. Daardoor zijn er verschillende middelen op de markt gebracht die het probleem moeten verhelpen of op zijn minst verminderen. Een tandarts kan een opbeetplaat of splint voorschrijven. Op die manier kan het gebit wordt beschermd.
Wat betekent tandenknarsen in je slaap?
Het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het klemmen en knarsen. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar geschoven of op elkaar geklemd worden. Stress zou invloed hebben op het nachtelijk knarsen.
Wat kun je doen tegen tandenknarsen?
Er zijn drie soorten hulpverleners die je kunnen helpen: De tandarts. De tandarts kan uitleg geven over klemmen en/of knarsen. De tandarts kan ook een splint/opbeetplaat op maat laten maken en sommige tandartsen of kaakchirurgen kunnen door middel van botox de klachten verminderen.
Wat kun je doen tegen tandenknarsen kind?
Wanneer kinderen veel last hebben van spanning en stress zorgt dit vaak voor verergering van het tandenknarsen. Door te zorgen voor meer ontspanning over de dag en met name ook voor het slapen gaan, kan het tandenknarsen al aanzienlijk verminderen.
Hoe vaak komt tandenknarsen voor?
Tandenknarsen komt vooral vaak voor bij kinderen. Naar schatting heeft zo’n vijftien procent er in meer of mindere mate last van. Bij volwassenen is dit ongeveer vijf procent.
Is tandenknarsen erfelijk?
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.
Wat te doen tegen tandenknarsen kind?
Wat is een Opbeetplaat?
Bij kaakklachten helpt de opbeetplaat je om verkeerde mondgewoonten (bijvoorbeeld kaakklemmen, nagelbijten, wang- of lipbijten) te vermijden, waardoor pijnklachten van de kauwspieren en kaakgewrichten kunnen verminderen. Bij tandenknarsen beschermt de opbeetplaat je gebit, zodat het voortgaande gebitsslijtage voorkomt.
Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?
De gevolgen van tandenknarsen zijn slijtage van de tanden, kaakpijn en disfunctie van het tand- en kaakstelsel. Er bestaat geen oorzakelijke behandeling voor tandenknarsen. Een opbeetplaat leidt niet tot vermindering van het tandenknarsen, maar geeft wel goede bescherming tegen gebitsslijtage.
Kan knarsetanden kwaad?
Knarsetanden brengt gevaren met zich mee. Hoewel af en toe tandenknarsen niet veel kwaad kan, geeft dit op lange termijn wel problemen. Maak je geen zorgen als je af en toe merkt dat je tandenknarst. Er zijn soms periodes in je leven waarin je dit misschien meer doet, bewust of onbewust.
Hoeveel mensen Knarsentanden?
20 tot 30 procent van de volwassenen in Nederland knijpt overdag overmatig de tanden op elkaar. 8 tot 10 procent doet dat ’s nachts.