Inhoudsopgave
- 1 Waardoor openen of sluiten ionkanalen?
- 2 Wat gebeurt er bij een actiepotentiaal?
- 3 Wat gebeurt er bij depolarisatie?
- 4 Wat is Metabotroop?
- 5 Hoe komt een actiepotentiaal tot stand?
- 6 Waarom kost de natrium kalium pomp energie?
- 7 Wat doet de natrium Kaliumpomp?
- 8 Wat is het verschil tussen depolarisatie en Repolarisatie?
Waardoor openen of sluiten ionkanalen?
Regulering. Veel ionkanalen zijn afhankelijk van een bepaalde stimulus om te openen of sluiten: spanningsafhankelijke ionkanalen worden gereguleerd door veranderingen van het membraanpotentiaal. ligandafhankelijke ionkanalen worden gereguleerd door het binden van een bepaald ligand aan het kanaal.
Wat gebeurt er bij een actiepotentiaal?
Als de zenuwcel op adequate wijze wordt geprikkeld ontstaat een elektrisch signaal, de accu of batterij wordt als het ware ontladen. Dit signaal, dat langs de uitlopers van deze zenuwcel wordt voortgeleid, heet actiepotentiaal.
Waarom Rustpotentiaal?
Rustpotentiaal van zenuwcellen De positief geladen natriumionen willen om twee redenen de cel in: de concentratie Na+ in de cel is laag, en de binnenkant van de cel is negatief geladen. Hierdoor zal de membraanpotentiaal rond de −75 mV blijven; dit is dan ook de rustpotentiaal van een zenuwcel.
Wat gebeurt er bij depolarisatie?
Met depolarisatie bedoelt men in de biologie een verandering in de membraanpotentiaal van een cel waardoor deze potentiaal meer positief dan wel minder negatief wordt. Indien de depolarisatie hoog genoeg is, kan dit in zenuwcellen en bepaalde andere celtypen leiden tot een actiepotentiaal.
Wat is Metabotroop?
Ionotroop wordt gezegd van receptoren die ionkanalen zijn (ze openen door depolarisatie) en metabotroop wordt gezegd van receptoren die G-eiwit gekoppeld zijn en openen dan een ionkanaal. Deze worden geactiveerd via een depolarisatie of via hyperpolarisatie. Muscarinereceptoren zijn metabotroop.
Wat is het belang van een actiepotentiaal?
Het zenuwstelsel maakt uitvoerig gebruik van actiepotentialen, om informatie tussen zenuwcellen onderling uit te wisselen, maar ook tussen zenuwcellen en andere celtypen, zoals spieren of klieren, of tussen spiercellen onderling, zoals in de hartspier.
Hoe komt een actiepotentiaal tot stand?
Een actiepotentiaal is een grote verandering in het membraanpotentiaal dat zich langs het hele membraan kan verplaatsen om zo van het ene deel van het lichaam naar het andere te komen. Actiepotentialen kunnen alleen ontstaan wanneer er sprake is van een depolariserend lokaal potentiaal.
Waarom kost de natrium kalium pomp energie?
De natrium-kaliumpomp is een enzym dat zich in het celmembraan van dierlijke cellen bevindt en door middel van actief transport natrium-ionen de cel uit pompt, en kalium-ionen de cel in. Dit kost energie in de vorm van ATP, omdat beide ionen tegen hun elektrochemische gradiënt in worden gepompt.
Is kalium positief?
Intracellulair bevindt zich meer kalium met een positieve lading. Hierdoor is er een spanningsverschil tussen de binnen en de buitenzijde van de celmembraan van het neuron van – 70 mV. Dit wordt de rustmembraanpotentiaal genoemd.
Wat doet de natrium Kaliumpomp?
De natriumkalium pomp is in staat om natrium uit de cel te pompen en kalium de cel in te pompen. Er worden telkens 3 natriumionen de cel uitgepompt en 2 kaliumionen de cel in gepompt. De natriumkaliumpomp zorgt er voor dat de celmembraan weer terug in de rusttoestand wordt gebracht. Dit wordt repolarisatie genoemd.
Wat is het verschil tussen depolarisatie en Repolarisatie?
Door de depolarisatie gaat de spiercel samentrekken (mbv calcium). Na het depolariseren herstelt de celwand zich snel en kunnen de poortjes weer beginnen met het transporteren van natrium en kalium totdat de rustspanning van -90mV in de cel weer bereikt is. Dit herstellen van de rustspanning noemen we repolariseren.