Waardoor wordt een vergroot hart veroorzaakt?

Waardoor wordt een vergroot hart veroorzaakt?

toxische stoffen zoals sommige geneesmiddelen (bijv. chemotherapie bij kanker), overmatig en langdurig alcoholgebruik; stofwisselingsziekten zoals een te traag of te snel werkende schildklier, diabetes, obesitas, …; cardiomyopathie die ontstaat in de late zwangerschap of de kraambedperiode.

Kan een vergroot hart herstellen?

De ingreep leidt tot een verbazingwekkend vlot herstel en de meeste patiënten kunnen na korte tijd hun gewone bezigheden hervatten.” Een falend hart komt meestal neer op een vergroot hart dat niet in staat is het bloed rond te pompen. Veel hartpatiënten zijn daardoor benauwd en ernstig invalide.

Heb ik een vergroot hart?

Bij DCM is het hart vergroot en is de pompfunctie van het hart afgenomen. Doordat de hartspier verslapt of dunner is geworden, is het hart minder goed in staat het bloed door het lichaam te pompen. Hierdoor ontstaat er vochtophoping in de longen, die wordt in de volksmond vaak ‘vocht achter de longen’ genoemd.

Wat is een verbreed hart?

Cardiomyopathie leidt tot een verwijde dan wel een verdikte hartspier. In beide gevallen is de pompfunctie van het hart verzwakt en krijgen de weefsels en organen minder zuurstof. Bij een verwijde hartspier spreek je van gedilateerde cardiomyopathie, een verdikte hartspier noem je hypertrofische cardiomyopathie.

Wat betekent hypertrofische cardiomyopathie?

Cardiomyopathie betekent letterlijk ‘ziekte van de hartspier’. Bij hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de hartspier verdikt. Om te begrijpen wat er bij HCM met het hart gebeurt, beschrijven we eerst hoe het hart onder normale omstandigheden werkt.

Is cardiomyopathie gevaarlijk?

Cardiomyopathie is in de meeste gevallen een ernstige ziekte. Vaak leidt de ziekte tot een onherstelbaar verzwakt hart en hartfalen. Hypertrofische cardiomyopathie kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs tot een plotse hartdood.

Kan Hartontsteking genezen?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een virusinfectie hoeft meestal niet behandeld te worden. Het lichaam bestrijdt het virus zelf, dit kan enkele weken duren. Het vocht dat tijdens de ontsteking ontstaat (pericardvocht) verdwijnt meestal vanzelf.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven