Waarin staan alle wetten?

Waarin staan alle wetten?

Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten. Verdragen vindt u in de Verdragenbank.

Hoe lees je wetten?

Voor bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek wordt de afkorting, ‘BW’, gebruikt. De verschillende afkortingen kan men vooraan in de wettenbundel vinden. Als een wet geen afkorting heeft, moet de wet voluit worden geschreven. De meeste regelingen zijn onderverdeeld in boeken, hoofdstukken, titels, afdelingen of paragrafen.

Wat houdt de term wet in?

Een wet in formele zin is een regeling die tot stand gebracht wordt door regering en Staten-Generaal tezamen via de grondwettelijke wetgevingsprocedure. Onder een wet in materiele zin verstaat men iedere algemene, burgers bindende rechtsregel, op overtreding waarvan straf is gesteld.

Waar kan ik oude wetten vinden?

Oudere wetteksten zijn op papier beschikbaar in de Juridische Bibliotheek, zie de handleiding Hoe vind ik oude documenten? Kijk voor uitgebreide informatie over het vinden van Nederlandse wet- en regelgeving in de gids Wetgeving en verdragen op de website van de bibliotheek.

Waar vind je beleidsstukken?

Beleidsonderzoek

  • Evaluaties en beleidsdoorlichtingen.
  • Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)
  • Centraal Planbureau (CPB)
  • Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)
  • Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Hoeveel wetten zijn er in totaal?

Het aantal wetten en regels is de afgelopen tien jaar met ongeveer duizend toegenomen. Per 1 januari 2019 bedroeg het totale aantal regelingen 9.834.

Hoe gebruik je het wetboek?

Tips om je wettenbundel effectief te gebruiken

  1. Plak de meegeleverde tabs in je wettenbundel.
  2. Begin direct met oefenen.
  3. Markeer de belangrijkste artikelen.
  4. Onderstreep de belangrijkste begrippen.
  5. Sticker de belangrijkste artikelen.
  6. Oefen met zoeken via de index.
  7. Leer de juridische termen.

Wat is een opschrift van een wet?

Het opschrift van een tekst is de vermelding van het onderwerp ervan. “Opschrift” mag niet worden verward met “titel”. Het tweede woord wijst op een indeling van het dispositie[ bestaande uit hoofdstukken waarin artikelen worden ondergebracht.

Wie maakt wetsontwerp?

De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven