Inhoudsopgave
- 1 Waarin verschillen plantaardige cellen onderling?
- 2 Hoe herken je een plantaardige cel?
- 3 Wat is het verschil tussen een celwand en een celmembraan?
- 4 Waarom zien cellen er anders uit?
- 5 Hebben dierlijke cellen een vacuole?
- 6 Welke drie grote verschillen zijn er tussen een plantaardige en een dierlijke cel?
- 7 Waar bevindt zich het DNA van een dierlijke cel en een plantencel?
- 8 Wat zit er in de celkern van een dierlijke cel en plantencel?
Waarin verschillen plantaardige cellen onderling?
Een jonge plantaardige cel bevat alleen nog maar een cytoplasma, proplastides, kleine vacuoles, een celkern en een celwand. Een wat oudere plantaardige cel bevat bovengenoemde dingen en dan ook nog intercellulaire ruimtes, vacuolemembraan, chloroplasten, kernmembraan, kernplasma en een celmembraan.
Hoe herken je een plantaardige cel?
Een plantaardige cel is een cel zoals die bij planten voorkomt. Zo’n cel bestaat van buiten naar binnen uit een celwand, een membraan, een laagje cytoplasma en een vacuole: de grote, centrale ruimte die gevuld is met water en opgeloste stoffen. Men kan de cel vergelijken met een opgepompte voetbal.
Hebben dierlijke cellen een celkern?
De celkern of nucleus is het door een membraan omsloten deel van een cel waarin het genetisch materiaal (DNA) is opgeslagen. Organismen die een celkern bevatten, worden ingedeeld bij de eukaryoten: de planten, dieren, schimmels en protisten.
Hoe groot zijn dierlijke en plantaardige cellen?
Grootte. Dierlijke cellen zijn over het algemeen kleiner dan plantencellen. Dierlijke cellen variëren van 10 tot 30 micrometer lang, terwijl plantencellen van 10 tot 100 micrometer lang zijn.
Wat is het verschil tussen een celwand en een celmembraan?
De celwand is een wand die gevormd wordt buiten het membraan van een cel. Dierlijke cellen hebben geen celwand, maar alleen een celmembraan. De functie van de celwand is in de eerste plaats mechanisch: om fysische krachten op te vangen, waaronder ook bescherming tegen indringers.
Waarom zien cellen er anders uit?
Dierlijke cellen hebben namelijk geen celwand, alleen een celmembraan. De cellen hebben daardoor ook een minder duidelijke vorm.
Waar liggen de chromosomen van een plantaardige cel?
Plantaardige cellen hebben bijvoorbeeld een celwand en bladgroenkorrels en dierlijke cellen hebben dit niet. Beide cellen hebben wel een celkern. In de celkern vind je de chromosomen.
Waarom hebben dieren geen celwand?
Dierlijke cellen hebben geen celwand, maar alleen een celmembraan. De celwand is goed doorlaatbaar voor water met opgeloste stoffen, maar wanneer op de celwand nog een cuticula aanwezig is, zoals bij epidermiscellen van planten, dan wordt watertransport door de celwand sterk tegengegaan.
Hebben dierlijke cellen een vacuole?
In het cytoplasma bevinden zich de overige celorganellen zoals golgiapparaat, mitochondriën en het endoplasmatisch reticulum. Er is zelden een vacuole bij dierlijke cellen, maar wanneer vacuolen aanwezig zijn, zijn het er meerdere die kleiner zijn dan in de plantaardige cel.
Welke drie grote verschillen zijn er tussen een plantaardige en een dierlijke cel?
Dierlijke cellen en plantaardige cellen verschillen onderling qua bouw. Dierlijke cellen hebben een celmembraan, cytoplasma en een celkern. Plantaardige cellen hebben een celwand, een celmembraan, cytoplasma, bladgroenkorrels, een vacuole en een celkern.
Wat zijn de Celkenmerken van planten?
– In afbeelding 7 zie je de celkenmerken van organismen uit de verschillende rijken. Dieren: – geen celwand; – wel een celkern; – geen bladgroen korrels. Planten: – wel een celwand; – wel een celkern; – wel bladgroenkorrels. Schimmels: – wel een celwand; – wel een celkern; – geen bladgroenkorrels.
Het verschil tussen een plantaardige cel en een dierlijke cel is dat een plantaardige cel een aantal onderdelen meer heeft. Een plantaardige cel heeft namelijk bladgroenkorrels en een vacuole gevuld met water. Ook heeft een plantaardige cel een celwand.
Wat is een vacuole in een plantencel?
De vacuole is hier ook bij betrokken. De vacuole is een groot organel in een plantencel met als functie het opslaan van verschillende stoffen en water. Door meer water op te nemen (wanneer water aanwezig is) zorgt de vacuole samen met de celwand voor de stevigheid van de plantencel.
Waar bevindt zich het DNA van een dierlijke cel en een plantencel?
In de celkern van een dierlijke cel en een plantencel bevindt zich het DNA Een plant heeft naast zonlicht ook water en koolstofdioxide nodig en maakt naast glucose ook zuurstof. Dit proces is eigenlijk het omgekeerde van verbranding. In een (groene) plantencel vinden beide processen plaats.
Wat zit er in de celkern van een dierlijke cel en plantencel?
In de celkern van een dierlijke cel en een plantencel bevindt zich het DNA (lees hier meer over DNA en de eiwitsynthese). Het DNA bevat alle informatie die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Dit DNA wordt gebruikt om alle processen te reguleren. In de celkern wordt een kopie gemaakt van DNA, genaamd RNA.