Inhoudsopgave
- 1 Waarmee wordt de sterkte van een aardbeving weergegeven?
- 2 Welke natuurlijke factor bepaalt de schade bij een aardbeving?
- 3 Wat voor soorten aardbevingen zijn er?
- 4 Hoe komt het dat er aardbevingen zijn?
- 5 Hoeveel aardbevingen vinden er per dag plaats?
- 6 Hoe komt een aardbeving tot stand?
- 7 Wat wordt er bedoeld met de schaal van Richter?
Waarmee wordt de sterkte van een aardbeving weergegeven?
De schaal van Richter is een meetschaal waarop de energie die vrijkomt bij een aardbeving (of een zeebeving) in een getal wordt uitgedrukt. Dit getal wordt de magnitude genoemd. De schaal is in 1935 opgesteld door de Amerikaanse seismoloog Charles Francis Richter en zijn Duits-Amerikaanse collega Beno Gutenberg.
Welke natuurlijke factor bepaalt de schade bij een aardbeving?
De schade van een aardbeving is niet overal het zelfde. Er zijn namelijk bepaalde factoren die de schade beïnvloeden. Enkele factoren die invloed hebben op de schade zijn: Diepte van de beving, soort ondergrond, aantal huizen en mensen in het gebied, kwaliteit van de huizen.
Hoeveel meer kracht heeft een aardbeving van 6 op de schaal van Richter dan een aardbeving van 3 op de schaal van Richter Kies het juiste antwoord?
Hoe is de schaal van Richter opgebouwd? De schaal van Richter is een logaritmische schaal met het grondtal 10. Dat betekent dat een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van Richter 10 keer zo sterk is als een aardbeving met een kracht van 5.
Wat voor soorten aardbevingen zijn er?
Uit het tijdsverschil kan men de plaats van het centrum van de trillingen op het aardoppervlak berekenen. We kennen twee soorten aardbevingen. Het zijn natuurlijke en niet-natuurlijke aardbevingen. Niet natuurlijke aardbevingen worden door mensen veroorzaakt.
Hoe komt het dat er aardbevingen zijn?
De aardkorst bestaat uit losse platen die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen. Deze bewegingen noemen we platentektoniek. De platen noemen we ook wel schollen. Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving.
Wat is een breuklijn aardbeving?
De grenzen tussen twee platen van de aardkorst worden ook wel breuklijnen genoemd. In gebieden van de aarde waar dergelijke breuklijnen voorkomen, ontstaan vaak aardbevingen. Er zijn ook gebieden waar meerdere breuklijnen dicht bij elkaar liggen.
Hoeveel aardbevingen vinden er per dag plaats?
Meestal is b ongeveer gelijk aan 1, wat betekent dat aardbevingen groter dan een bepaalde magnitude tienmaal minder frequent voorkomen dan aardbevingen van één magnitude-eenheid lager….Hoeveel aardbevingen gebeuren er gemiddeld per jaar?
Magnitude | Aantal aardbevingen |
---|---|
≥ 8 | 1 |
7-7.9 | 17 |
6-6.9 | 134 |
5-5.9 | 1319 |
Hoe komt een aardbeving tot stand?
Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving. De platen schieten dan langs elkaar heen of botsen tegen elkaar aan en veroorzaken daarmee een schokkende beweging van de aardkorst.
Wat is het voordeel van de schaal van mercalli ten opzichte van de schaal van Richter?
Schaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van Richter geeft de kracht van de beving aan en de schaal van Mercalli de schade die is ontstaan. Hier zit dan ook gelijk het verschil tussen Mercalli en Richter.
Wat wordt er bedoeld met de schaal van Richter?
De schaal van Richter berekent de kracht van een aardbeving. De meetschaal drukt de waargenomen kracht van een aardbeving uit in getallen die van 0 tot 12,0 en hoger lopen. Deze getallen kunnen gegeven worden door de trillingen te bekijken die geregistreerd worden door de seismograaf.