Inhoudsopgave
Waarom 2 teugels?
Werken met twee teugels Als je meer gevorderd raakt, kun je zowel tijdens het werk aan de hand als tijdens het rijden met een combinatie van kaptoom met bit werken, en daardoor met twee teugels. Bijvoorbeeld een bruine teugel voor de kaptoom en een zwarte voor het bit. Het onderscheid maak je dan visueel.
Hoe houd ik mijn stang en trens vast?
Vaak zie je dat ruiters gewend zijn een teugel vast te hebben onder de ringvinger langs en dat de tweede teugel dan onder de pink langs loopt. Hierbij loopt de stangteugel bij de ringvinger en de trensteugel onder de pink langs. Als je dan de hefboom uitvoert, komt er eerst druk op de trens en later pas op de stang.
Waarom rijden met stang en trens?
Een stang en trens optoming helpt daarbij omdat het de meest kleine teugelhulpen perfect doorgeeft aan de mond van je paard. Je bent zelf pas toe aan het rijden met stang en trens als je daadwerkelijk in alle gangen en oefeningen een onafhankelijke zit hebt.
Hoe houd je de slof vast?
De slofteugel is een hulpteugel die door allebei de bitringen loopt. Tussen de benen door wordt hij vastgemaakt aan de singel en ze lopen via het bit naar de handen van de ruiter. De ruiter moet een zachte hand hebben en ervoor zorgen dat het paard goed voorwaarts loopt.
Is stang en trens verplicht?
Dressuurruiters bij de Junioren en de Young Riders zijn verplicht om met stang en trens te rijden, zowel internationaal als nationaal. Een opvallende regel, aangezien de KNHS bij de senioren tot en met de Grand Prix het ook toelaat om slechts met trens te rijden.
Hoeveel ruimte tussen stang en trens?
Zorg ervoor bij het inhangen van de stang en trens dat deze niet tegen elkaar hangen, maar ook zeker niet te ver uit elkaar. Een halve centimeter is genoeg. De kinketting moet je losjes vastmaken onder de kaak door.
Hoe losrijden?
Daarnaast is het losrijden natuurlijk heel belangrijk als je blessures wilt voorkomen.
- Maar wat is de juiste manier van losrijden voor jouw paard?
- #1 Rijd je paard los in zijn natuurlijk evenwicht.
- #2 Zorg eerst voor voorwaartse drang en ontspanning.
- #3 Rijd je paard naar de hand toe en dat je paard je hand wilt aannemen.