Inhoudsopgave
Waarom bariumpap?
De slokdarm is op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Door contrastmiddel (bariumpap) te gebruiken wordt de slokdarm wel zichtbaar. Het contrastmiddel loopt via de slokdarm naar de maag. Zo kan de werking en eventuele afwijkingen van de slokdarm zichtbaar worden gemaakt.
Waar wordt contrastvloeistof voor gebruikt?
Contrastvloeistoffen. Organen en bloedvaten zijn, in tegenstelling tot botten, niet goed zichtbaar op een röntgenfoto. Door het toedienen van een contrastvloeistof kan een orgaan of bloedvat beter onderscheiden worden.
Wat doet bariumpap?
Om uw maag en slokdarm op de röntgenfoto zichtbaar te maken, krijgt u een bekertje met bariumpap (contrastmiddel). De radioloog geeft u aanwijzingen voor het opdrinken. De slokdarm en het begin van de maag worden door de bariumpap zichtbaar op een monitor tijdens het maken van de foto’s.
Hoe lang duurt een Slokdarmonderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten, afhankelijk van de bevindingen.
Waarom rontgenfoto?
Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.
Wat doet contrastmiddel?
Een contraststof of contrastmiddel is een stof die toegevoegd of toegediend wordt om met een bepaalde beeldvormende techniek duidelijkere beelden te krijgen.
Wat doet contrastvloeistof in je lichaam?
Contrastvloeistof (via een bloedvat) contrastvloeistof worden onder andere organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Deze contrastvloeistof bevat jodium. De vloeistof geeft een warm gevoel dat snel weer wegtrekt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen.
Waarom een maagonderzoek?
Waarom een gastroscopie? Een gastroscopie kan worden verricht bij klachten die wijzen op een ontsteking, een maagzweer, coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), barrett (een afwijking aan het slijmvlies van de slokdarm), poliepen of kanker.