Inhoudsopgave
Waarom begraafplaats?
Bij de begraafplaats horen rituelen, voor de een meer dan voor de ander. Ieder mens heeft rituelen en we begraven of cremeren mensen op een bepaalde manier vanuit respect, een stuk geloof en om de praktische reden dat een gestorven lichaam uiteindelijk vanzelf “verdwijnt” en opgenomen wordt in de natuur.
Wat betekent kerkhof?
is een afgescheiden terrein (vroeger om, of bij een kerkgebouw gelegen), waar overleden personen begraven worden.
Hoe heet een militaire begraafplaats?
Een militaire begraafplaats of oorlogsbegraafplaats is een begraafplaats ingericht door of onder toezicht van een staat ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor slachtoffers die omgekomen zijn tijdens een oorlog. Tijdens de vijandelijkheden werden de oorlogsslachtoffers begraven waar ze stierven.
Hoe lang blijft een graf liggen Belgie?
Iedere overledene heeft recht op grafrust, dit wil zeggen een periode dat het graf blijft liggen en niet hergebruikt mag worden. De Vlaamse wetgeving legt op dat de grafrust van een niet-geconcedeerd graf maximum 25 jaar mag zijn, en voor een geconcedeerd graf maximum 50 jaar.
Waarin worden begraafplaatsen onderscheiden?
In Nederland is alles over begraafplaatsen en crematoria geregeld in de Wet op de lijkbezorging. In deze wet worden twee soorten begraafplaatsen genoemd: gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. Ook maakt de wet verschil in de mogelijkheden voor de graven van deze begraafplaatsen.
Wat staat er veel op het kerkhof?
De resten van het lichaam worden bijgezet in een verzamelgraf (ofwel knokkelgraf of knekelput). Op sommige begraafplaatsen wordt in dit graf daarna een ander begraven. Ook is het vaak mogelijk om na de periode van grafrust (10 jaar) de stoffelijke resten te laten verplaatsen naar bijvoorbeeld een eigen graf.
Wat is gewijde grond?
Het door een priester gewijd graf of geheel kerkhof.
Waar worden Nederlandse militairen begraven?
Nederlandse militairen worden herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen (alleen de oorlogsslachtoffers uit de Meidagen 1940) of het Ereveld Loenen bij Apeldoorn. Erkende burgeroorlogsslachtoffers krijgen ook een laatste rustplaats in Loenen.
Wat is de grootste begraafplaats van Nederland?
De grootste begraafplaats in Nederland is de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg, ongeveer 28 hectare groot. Hier liggen 31.714 mensen begraven. Je wordt er stil van als je over deze imposante begraafplaats loopt. Minstens zo indrukwekkend is Wadi-Us-Salaam.
Waar liggen bekende mensen begraven?
Begraafplaats Zorgvlied wordt door zijn bijzondere uitstraling ook wel eens het Père-Lachaise van Nederland genoemd. Père-Lachaise is misschien wel de bekendste begraafplaats op de wereld. Daar liggen diverse grootheden uit het verleden begraven zoals Jim Morrison, Maria Callas en Édith Piaf.
Wie ligt er begraven op Père-Lachaise?
Beroemdheden die op Père Lachaise begraven liggen: Jim Morrison, Edith Piaf, Henri Salvador, Molière, Chopin, Oscar Wilde, Marcel Proust, Yves Montand en Simone Signoret.