Inhoudsopgave
Waarom bijles?
Bijlessen bieden extra ondersteuning die de docenten (en jij) helaas niet kunnen bieden. Een bijlesdocent beschikt over alle kennis die nodig is om een bepaald vak te halen en helpt jouw kind met plannen en overzicht houden. Met bijles haalt jouw kind weer geweldige resultaten en is school weer leuk!
Is bijles goed?
Het volgen van bijles is ook een goede manier om eventuele achterstanden in een vak in te halen. Het kan behoorlijk demotiverend zijn als het niet zo goed gaat met sommige vakken. Bijles zorgt voor een verhoogd zelfvertrouwen in de stof. Hierdoor zul je de stof beter gaan begrijpen.
Is er veel vraag naar bijles?
Groeiende vraag naar bijles Door problemen in het onderwijsstelsel lopen bepaalde kwetsbare groepen een leerachterstand op. Ook een groeiende studiedruk lijkt aanleiding voor meer vraag naar bijles, blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Regieorgaan Onderwijs. Vooral in het voortgezet onderwijs zijn de kosten hoog.
Waarom huiswerkbegeleiding?
Huiswerkbegeleiding is nuttig voor leerlingen met faalangst. Tijdens de huiswerkbegeleiding krijgen ze het besef dat ze de dingen wel kunnen. Hun twijfels worden langzaam maar zeker minder, en naarmate ze steeds meer successen boeken in het leren, neemt het zelfvertrouwen toe.
Waarom gratis bijles?
Met gratis bijlessen is er ook een andere bijlesleraar die extra uitleg en aandacht kan geven waar nodig. Dat is goed, want zo word de hele klas beter in dat vak! Sommige leerlingen hebben geen uitleg nodig, maar anderen – zonder wiskundeknobbel – kunnen gratis naar bijles. Zo begrijpen ze toch de stof.
Is bijles verplicht?
Leerlingen die uitvallen op Nederlands, Engels of wiskunde moeten verplicht naar de bijles. De docenten (en ook de ouders) hebben hier een belangrijke sturende en motiverende rol in naar de leerlingen.
Heeft bijles zin?
Het probleem is: alle ouders zeggen dat ze het voor hun kind doen. Enthoven: “Ik vind dat je een kind nooit moet pushen beter te kunnen als het al op z’n niveau zit. Maar als het zich niet kan concentreren in de les, dan kan het baat hebben met bijles om juist op zijn of haar eigen niveau te komen.”
Hoe kan je bijles geven?
Tips voor het geven van bijles
- Heb geduld! Een leerling krijgt niet voor niks bijles.
- Bereid je voor. Weet waar je het over hebt!
- Wees weerbaar. In de ideale situatie zal jouw leerling de stof na jouw uitleg tot zich hebben genomen en begrijpen en gaat iedereen met een glimlach naar huis.
- Connect met je leerling.
Wat is een goed tarief voor bijles?
Wat bijles per uur kost, verschilt of jij kiest voor een ervaren bijlesdocent of voor een student als bijlesleraar. Een ervaren professional rekent gemiddeld € 35,- per uur voor basisonderwijs bijles. Een student die bijles geeft kost gemiddeld € 15,- per uur. De vergoeding door het zwart te laten doen is 10 euro.
Hoe bijles de ongelijkheid vergroot?
De Inspectie van het Onderwijs kwam vorig jaar tot de conclusie dat de ongelijkheid in het onderwijs toeneemt: kinderen van lager opgeleide ouders schoppen het steeds vaker minder ver dan hun leeftijdsgenoten met hetzelfde IQ en met hoger opgeleide ouders.