Inhoudsopgave
Waarom blaast mijn maag op?
Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Hoe kom je van een opgeblazen gevoel af?
tips om een opgeblazen gevoel te verminderen
- vermijd grote porties en eet niet te snel.
- drink voldoende water.
- let op met cafeïne.
- vermijd of beperk alcohol.
- beweeg regelmatig.
- vermijd voedingsmiddelen die voor gasvorming zorgen.
- eet vezelrijke voeding.
- zorg voor ontspanning.
Hoe komt vocht in de buik?
Buikvocht wordt ook wel ascites genoemd. Ascites is vochtophoping in de buikholte. Door de hoge druk in de poortader stijgt de druk in de kleine bloedvaatjes van de darm waardoor er veel vocht uitgeperst wordt. Dit kan niet voldoende worden afgevoerd en komt daardoor in de buik terecht.
Wat kan darmklachten veroorzaken?
Als we ons verdiepen in darmklachten, kunnen ook infecties van de darm een belangrijke oorzaak van buikklachten zijn. Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet.
Wat kan darmproblemen veroorzaken?
Meestal worden diarree en verstopping afgewisseld. Een veel voorkomende darmklacht is verstopping. De ontlasting komt minder dan 3 keer per week of alleen door hard persen tot stand. De meest voorkomende oorzaken zijn te weinig voedingsvezels gebruiken en te weinig vocht drinken.
Kun je een maagtumor voelen?
Het gaat om stekende pijn of een drukkend gevoel in de buik of rond het borstbeen die er al lange tijd is. De pijn gaat niet over, ook niet met medicijnen of door verandering van leefstijl.
Wat moet je eten bij opgeblazen buik?
10 tips bij een opgeblazen buik
- Eet mager vlees of vis en vezelrijk voedsel zoals zilvervliesrijst.
- Drink voldoende water.
- Regelmatige lichaamsbeweging.
- Kauw stevig op je eten en neem de tijd hiervoor.
- Eet met regelmaat.
- Vermijd ‘gas opwekkend’ eten.
- Eet rustig.