Inhoudsopgave
Waarom blijft baby in stuit?
Ongeveer 3-4% van de ongeboren kinderen liggen aan het eind van de zwangerschap in stuit. Er is meestal geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.
Wat kun je zelf doen bij een stuitligging?
Tip 1: Omgekeerde houding Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond. Je kunt ook op je rug gaan liggen, met een kussen onder je billen en bekken.
Hoe ligt baby in stuit?
Bij een stuitligging ligt een baby niet met het hoofd naar beneden, maar met de billen of de voeten. Dit kan even schrikken zijn. Maar het hoeft niet te betekenen dat u niet op de normale manier kunt bevallen. Bij een stuitligging liggen de billen of de benen van uw kind naar beneden, bij de ingang van uw bekken.
Hoe lang baby in stuit?
Tot 36 weken. Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat je baby in een stuit ligt. Baby’s draaien veel in de baarmoeder en veranderen dan ook vaak van ligging, soms wel tot 36 weken. Rond de 30 weken ligt zo’n 25 procent van de baby’s in een stuitligging.
Wat te doen als baby in stuit ligt?
Als een baby bij een zwangerschapsduur rond de 36 weken in stuitligging ligt, dus met het hoofd naar boven in plaats van naar beneden, kan de verloskundige of gynaecoloog de baby helpen draaien. Dit noemen we ook wel een versie. Ook als de stuitligging later wordt ontdekt, is het mogelijk om een versie te doen.
Wat voel je bij een stuitligging?
Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.
Wat is een volkomen stuitligging?
Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder, terwijl de billen (onvolkomen stuitligging) of de benen (volkomen stuitligging) beneden bij de ingang van het bekken liggen (zie figuur 1: verschillende soorten stuitliggingen).
Wat als je baby dwars ligt?
Als de baby dwars blijft liggen, kan hij natuurlijk niet normaal geboren worden. De gynaecoloog of verloskundige/versiekundige zal dan ook proberen om het kind te draaien in lengterichting. Als dit niet lukt zal er een keizersnede moeten plaatsvinden.
Hoe lang duurt een versie?
De kans dat het draaien lukt, is gemiddeld 55% (55 van de 100 baby’s liggen na het draaien met het hoofd omlaag). Als de versie lukt, dan is de bevalling veiliger voor jou en de baby. Een versie duurt 5 tot 15 minuten.
Hoe weet je of je baby in stuit ligt?
Kan je in stuit bevallen?
Een stuitbevalling is een bevalling waarbij je baby in stuitligging ter wereld komt. Dit betekent dat je kindje tijdens de bevalling met zijn billen of voeten naar beneden ligt in plaats van met zijn hoofd. De kans op medische problemen is bij zo’n bevalling wat groter.
Hoe voelt indalen?
Het indalen gebeurt heel langzaam. Het is dan ook mogelijk dat je er niks van voelt. Toch zijn er ook vrouwen die harde buiken en indalingsweeën krijgen. Deze voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of vagina.