Inhoudsopgave
Waarom de Grondwet de belangrijkste wet van Nederland is?
De grondwet is de belangrijkste wet van een land. Er staat in beschreven wie de macht heeft en hoe die macht wordt uitgevoerd. Meestal staan in een grondwet ook grondrechten: belangrijke rechten en vrijheden van burgers. Klassieke grondrechten beschermen de burger tegen de staat, maar gelden ook voor burgers onderling.
Waarom is het jaar 1848 voor Nederland en de grondwet een belangrijk jaar?
De Grondwet van Thorbecke uit 1848 staat bekend als een belangrijke mijlpaal in de democratisering van Nederland in de negentiende eeuw. Thorbeckes grondwet legde de basis van onze tegenwoordige parlementaire democratie. De macht van de koning werd aanzienlijk ingeperkt en de bevolking kreeg meer rechten en vrijheden.
Wat is de Nederlandse Grondwet?
De Nederlandse Grondwet regelt bijvoorbeeld de rol van het staatshoofd en van de ministers, de bevoegdheden van rechters en de taken van de gemeenten en provincies. Bovendien stelt de wet vast welke invloed en macht de Nederlandse burgers hebben. Andere wetten mogen niet in strijd zijn met de Grondwet.
Wat is de wijziging van de grondwet?
Een wijziging van de Grondwet begint ermee dat de Staten-Generaal een overwegingswet (ook wel verklaringswet genoemd) aannemen (aanvaarding in eerste lezing). Deze wet wijzigt niet de grondwet, maar is een “verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet”.
Wanneer kwam de eerste Nederlandse Grondwet tot stand?
Gijsbert Karel van Hogendorp rond 1810 De eerste Nederlandse Grondwet na de annexatie van Nederland (1806-1813) door Napoleon kwam in 1814 tot stand. De huidige grondwet dateert uit 1983, en wordt gezien als een directe erfgenaam van de Grondwet van 1815.
Wat is attributie in de grondwet?
Deze rechtstreekse toekenning van wetgevende bevoegdheid in materiële zin heet attributie. In de Grondwet is sprake van attributie aan: regering en Staten-Generaal gezamenlijk (art. 81 Grondwet). Het indienen van wetsvoorstellen wordt wel het initiatief tot wetgeving genoemd.