Inhoudsopgave
- 1 Waarom dehydratie bij hyperglycemie?
- 2 Waarom geen ketonen bij HHS?
- 3 Wat is de oorzaak van hyperglykemie?
- 4 Waardoor kan hyperglykemie ontstaan?
- 5 Hoe ontstaat HHS?
- 6 Wat is Hyperosmolair Hyperglycemisch syndroom?
- 7 What is the difference between DKA and HS?
- 8 What are diabetic ketoacidosis and hyperosmolar hyperglycemic syndrome (HHS)?
- 9 What causes diabetic ketoacidosis (DKA)?
Waarom dehydratie bij hyperglycemie?
De toegenomen urineproductie leidt niet alleen tot een verhoogde uitscheiding van natrium en kalium, maar ook van chloor, fosfaat, calcium en magnesium. De hyperglycemie veroorzaakt osmotische diurese waardoor het ontstaan van dehydratie en hypernatriëmie worden bevorderd. Beide zijn vaak ernstiger dan bij DKA.
Waarom geen ketonen bij HHS?
Een pH<7,20 heeft schadelijke effecten op hartfunctie en microcirculatie en leidt tot bewustzijnstoornissen en insulineresistentie. 40 Kenmerk van het HHS is het samengaan van ernstige hyperglycemie met dehydratie in afwezigheid van noemenswaardige ketonenproductie.
Wat is Hyperosmolair Hyperglykemisch non Ketotisch syndroom?
Hyperosmolair hyperglykemisch non-ketotisch syndroom (HHS) Ernstige hyperglycaemie met dehydratie zonder noemenswaardige ketonenproductie.
Wat is de oorzaak van hyperglykemie?
Als je weet dat je suikerziekte hebt, kunnen er een aantal oorzaken zijn waarom je een hyperglykemie hebt: Te veel suikers of koolhydraten eten of drinken. Te laat je medicatie innemen. Minder lichaamsbeweging dan normaal.
Waardoor kan hyperglykemie ontstaan?
Hoe ontstaat een hyperglycemie? Bij een hyperglycemie is er een probleem met de glucosehuishouding. Er is een gebrek aan insuline of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat.
Wat te doen bij een hypo coma?
Wat doen als iemand met diabetes een hypo krijgt en in coma dreigt te raken? Het is belangrijk om bij de persoon te blijven. Zorg dat hij niet onderkoeld raakt. Als de persoon nog bij bewustzijn is, maar niet meer adequaat kan reageren, laat hem dan zo snel mogelijk calorieën innemen, bijvoorbeeld druivensuiker.
Hoe ontstaat HHS?
Het Hyperosmolair hyperglycemisch syndroom (HHS) kenmerkt zich door het samengaan van ernstige hyperglykemie met dehydratie in afwezigheid van noemenswaardige ketonenproductie. De ernst van het HHS wordt bepaald door de mate van plasma-hyperosmolariteit. Deze is gecorreleerd aan de mate van bewustzijnsstoornis.
Wat is Hyperosmolair Hyperglycemisch syndroom?
Wat is een ontregelde diabetes?
De meest ernstige vormen van ontregelde diabetes mellitus zijn de diabetische ketoacidose (DKA) en het hyperosmolaire hyperglycemische non-ketotische syndroom (HHS). Hoewel DKA vooral voorkomt bij type 1 diabetes en het HHS bij type 2 diabetes hebben beide complicaties als klinisch probleem veel overeenkomsten.
What is the difference between DKA and HS?
1.“DKA” means “diabetic ketoacidosis” and “HHS” means “Hyperosmolar Hyperglycemic Syndrome.” 2.Diabetic ketoacidosis is seen mainly in type 1 diabetic patients but is also seen in some type 2 diabetic patients. 3.Hyperosmolar Hyperglycemic Syndrome is mainly seen in older patients having type 2 diabetes.
What are diabetic ketoacidosis and hyperosmolar hyperglycemic syndrome (HHS)?
Diabetic ketoacidosis (DKA) and hyperosmolar hyperglycemic syndrome (HHS) are two acute complications of diabetes that can result in increased morbidity and mortality if not efficiently and effectively treated.
What is the mortality rate of diabetic ketoacidosis (DKA)?
When DKA has a mortality rate of 2 to 5 per cent, HHS has a 15 per cent mortality rate. Diabetic ketoacidosis is seen mainly in type 1 diabetic patients but is also seen in some type 2 diabetic patients.
What causes diabetic ketoacidosis (DKA)?
Infection, disruption of insulin, and onset of diabetes are some of the common causes of DKA. Hyperglycemia, dehydration and hyperosmolarity are some of the common characteristics of Hyperosmolar Hyperglycemic Syndrome.