Inhoudsopgave
Waarom echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant is belangrijk omdat, als de afspraken die daarin gemaakt zijn door een rechter bekrachtigd zijn, het convenant een zogeheten executoriale titel krijgt. Dit betekent dat de gemaakte afspraken rechtens kunnen worden afgedwongen (in het geval iemand zich niet aan de afspraken houdt).
Wat is het echtscheidingsconvenant?
In een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst) maakt u bij uw scheiding afspraken met uw ex-partner. Bijvoorbeeld over alimentatie en de kinderen.
Hoe ziet een echtscheidingsconvenant eruit?
In het echtscheidingsconvenant staan alle afspraken rondom jullie scheiding vastgelegd. Allereerst staan jullie persoonlijke gegevens en die van jullie kinderen in het document vermeld. Vervolgens worden alle gemaakte afspraken opgesomd.
Is een echtscheidingsconvenant en vaststellingsovereenkomst?
Vaak is een vaststellingsovereenkomst het sluitstuk van een mediation- of onderhandelingstraject. De afspraken die partijen met elkaar hebben gemaakt, worden dan vastgelegd in een ‘echtscheidingsconvenant tevens vaststellingsovereenkomst’.
Kun je scheiden zonder convenant?
Het is niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Je kunt het verzoek om echtscheiding bij de rechtbank indienen zonder convenant. Dat betekent dan wel dat je na de echtscheiding nog veel zaken te regelen hebt. Dat is niet praktisch en levert vaak veel problemen op.
Wat als je geen echtscheidingsconvenant hebt?
Gevolgen van het niet maken van een scheidingsconvenant Als jullie geen afspraken maken in een echtscheidingsconvenant en ervan uitgaan dat jullie alles zelf alles kunnen verdelen en er geen onenigheid ontstaat, dan is dat jullie goed recht.
Kan echtscheidingsconvenant ontbonden worden?
De afspraken kunnen alleen worden veranderd door een aanvullende of wijzigingsovereenkomst of door tussenkomst van de rechter. In een echtscheidingsconvenant staan afspraken over bijvoorbeeld wonen, bezit, kinderen en financiële zaken. In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden.
Wat moet je regelen als je uit elkaar gaat?
Wat moet u allemaal regelen na de scheiding?
- Annuleren van een reis bij scheiding.
- Hulp bij het verwerken van emoties van u en uw kind.
- Nieuwe partner.
- Evaluatiegesprek met mediator, adviseur of advocaat.
- Praktische zaken na uw scheiding.
Kan je een convenant openbreken?
In het convenant staat vaak dat afspraken niet kunnen worden ontbonden. Ook als de ex-partner de afspraken niet nakomt, komt de andere partner niet zomaar van het convenant af. De enige mogelijkheid is dan van de ander te eisen dat hij afspraken nakomt.
Is een convenant verplicht?
Je bent niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Het is wel raadzaam om het te doen want hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben een convenant nodig om de echtscheiding af te wikkelen.
Kan een echtscheidingsconvenant verjaren?
In artikel 3:179 lid 2 BW is bepaald dat de omstandigheid dat een goed bij de verdeling is overgeslagen enkel tot gevolg heeft dat daarvan een nadere verdeling kan worden gevorderd. Artikel 3:306 BW bepaalt dat een rechtsvordering na ommekomst van twintig jaren verjaart.
Waar moet je op letten als je gaat scheiden?
Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.
In een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst) maakt u bij uw scheiding afspraken met uw ex-partner. Bijvoorbeeld over alimentatie en de kinderen. Afspraken over de kinderen worden in een ouderschapsplan gezet.
https://www.youtube.com/watch?v=IY_8kH-BYA0