Waarom een lesplan?

Waarom een lesplan?

Het is een schematische beschrijving van het gewenste verloop van een les. Deze lesvoorbereiding geeft antwoord op de vragen: Wat leren de leerlingen in deze les? (lesdoelen) Hoe wil ik dat bereiken? (werkvormen)

Hoe schrijf je een lesplan?

Schrijf aan het begin van ieder lesplan het doel bovenaan. Dat moet heel erg simpel zijn. Bijvoorbeeld “De leerlingen kunnen verschillende lichaamsstructuren van dieren onderscheiden waarmee ze kunnen eten, ademen en bewegen”. Het komt erop neer dat je beschrijft wat je leerlingen kunnen als jij klaar bent met de les.

Waarom Lesdoel benoemen?

Een lesdoel zorgt ervoor dat een les geen bezigheid is, maar dat er doelgericht onderwezen en geleerd wordt. Een lesdoel maakt het mogelijk om te controleren of ook daadwerkelijk alle leerlingen hebben bereikt wat je hun wilde leren. Een EDI-lesdoel is compact, concreet en controleerbaar.

Waarom een lesvoorbereiding maken?

Een lesvoorbereiding maken is een zinvolle bezigheid. Het is het moment waarop nagedacht wordt over de komende lesuitvoering. Het vertalen van de eigen kennis naar een didactische context (‘Hoe breng ik mijn leerstof zo goed mogelijk over op mijn leerlingen? ‘) gebeurt niet vanzelf.

Hoe zet je een les in elkaar?

Opbouw van je les

  1. Structuur van de les op bord. Schrijf de onderwerpen en de leerdoelen van je les op het bord.
  2. Aandacht richten en voorkennis activeren.
  3. Geven van informatie.
  4. Checken of de belangrijkste vaardigheden zijn overgekomen.
  5. Instructie geven op zelf en/of samen leren.
  6. Huiswerk.
  7. Afronding van de les.

Wat is een lessencyclus?

Een onderwijsprogramma dat leerlingen optimaal voorbereidt op doorstroom naar mbo of havo richt zich nadrukkelijk op functionele taalvaardigheid.

Wat is het verschil tussen Lesdoelen en leerdoelen?

Een leerdoel is datgene wat de leerling geleerd moet hebben als gevolg van het onderwijs dat je hebt ingericht en dat de leerling heeft gevolgd. Een lesdoel is een leerdoel voor 1 les. Tussendoelen die binnen één les behaald kunnen worden, worden ook wel lesdoelen genoemd.

Wat zijn algemene Lesdoelen?

Lesdoelen zijn de inhoudelijke doelen die een leerkracht wil bereiken met zijn les. De doelen kunnen betrekking hebben op kennis, vaardigheden en attitude. Het is van belang om de lesdoelen SMARTI te formuleren, dat wil zeggen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden en Inspirerend.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven