Waarom gebruik je een tillift?

Waarom gebruik je een tillift?

Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen staan en bijvoorbeeld niet meer zelfstandig vanaf het bed in een rolstoel kunnen komen. Een tillift tilt je omhoog en iemand rijdt je vervolgens naar de plek waar je (rol)stoel staat.

Waarom gebruik je een passieve lift?

Naast hulp bij overeind komen en verplaatsen ondersteunt een passieve tillift ook bij overschuiven (transfer) van een stoel naar het bed of van een rolstoel naar het toilet. Bovendien leent de passieve lift zich goed om mensen in een goede houding en op een goede hoogte te verzorgen.

Waarom baleinen in een tilband?

De baleinen zijn bedoeld om: – het hoofd van de client te ondersteunen en een strekspasme te voorkomen, – vorm te geven aan de tilband en de veiligheid tijdens de transfer te vergroten, De hoofdsteun en de baleinen ondersteunen het hoofd volledig en bieden op deze manier tijdens de transfer meer comfort aan de cliënt.

Wat is een Toiletband?

De toiletband is bedoeld voor het toiletbezoek en biedt de mogelijkheid om een rechtstreekse transfer van (rol)stoel naar het toilet of postoel te maken. De tilband laat het zitvlak volledig vrij voor de toiletgang en het weghalen en aanbrengen van kleding en/of incontinentiemateriaal.

Wat is het verschil tussen een actieve tillift en een passieve tillift?

De actieve lift helpt de cliënt bij het verplaatsen door middel van een band achter de rug. De cliënt is hierbij zelf (gedeeltelijk) actief. Bij een passieve lift wordt gebruik gemaakt van een tilmat, de cliënt hoeft dan geen inspanning te leveren.

Welke tilliften zijn er in de zorg?

Grofweg zijn er drie soorten tilliften:

  • de verrijdbare opstahulp (een verrijdbaar rek met een voetenplank waar je op kunt staan),
  • stalift (die helpt je tot stand),
  • de passieve tillift (die tilt je vrijwel passief op).

Wat is het verschil tussen een actieve en passieve lift?

Wat is een passieve zorgvrager?

De passieve tillift is ontworpen voor zorgvragers welke zelf niet actief kunnen participeren tijdens een transfer. De transfers met de passieve tillift gebeuren vaak vanuit of naar bed, (rol)stoel of toilet. De zorgvrager zit of ligt tijdens de transfer met een passieve tillift in een tilband.

Hoeveel soorten van tillift bestaan er en voor welke zorgvragers worden ze gebruikt?

De tilapparatuur wordt verdeeld in drie types; actieve, passieve en plafondliften. Deze tilliften worden vooral gebruikt in de thuiszorg, ziekenhuizen, revalidatiecentra en verzorgingstehuizen, maar ze kunnen ook bij gehandicapten thuis worden aangelegd.

Hoe kan je zien dat een tillift gekeurd is?

Belastingstest van de tillift. Visuele inspectie van de aanwezige tilbanden. Plakken van keuringssticker met de datum voor de volgende keuring. Keuring en bijzonderheden kunnen worden vastgelegd in een logboek.

Hoe gebruik je een Toiletband?

Met je vlakke hand duw je de tilband rustig en diep naar beneden achter de rug van de gebruiker tot op de (rol)stoelzitting (laat het zitgedeelte vrij); Breng de toiletband aan achter de rug van de cliënt en breng de okselrollen onder de armen door naar voren. (de oksel moet volledig steunen op een rolkussen);

Wat is een Verblijfsband?

Verblijfsbanden zijn net als standaard tilbanden geschikt voor bijvoorbeeld transfers vanuit bed naar de rolstoel, rolstoel naar douche/toiletstoel of bijvoorbeeld een aankleedtafel. Tilliften en tilbanden mogen uitsluitend worden gebruikt door hiervoor getrainde personen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven