Inhoudsopgave
Waarom gebruikt een plant fotosynthese?
Dankzij fotosynthese kunnen planten en sommige bacteriesoorten koolstofdioxide uit de atmosfeer omzetten in de koolstofverbindingen waarvan hun lichaam is gemaakt. Met behulp van zonne-energie zetten eikenbomen, gras en algen het anorganische koolstofdioxide om in organische stoffen als suikers, aminozuren en vetten.
Wat is de invloed van licht op de groei van planten?
Een belangrijke groeifactor is de hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen in een plant. Veel licht zal het proces van de omzetting van voedingsstoffen in een plant bevorderen en zodoende de groei sterker doen worden. Voor de groei van planten is ook voldoende water nodig, droogte zal de groei remmen.
Welke delen van een plant doen aan fotosynthese?
In alle groene delen van een plant kan fotosynthese plaatsvinden. Bij planten met groene stengels vindt in de stengels ook fotosynthese plaats. Maar in de bladeren vindt de meeste fotosynthese plaats.
Wat voor soort licht heeft een plant nodig?
Grofweg heeft een plant vooral blauw licht nodig om te kunnen groeien en rood licht om te kunnen bloeien. Er bestaan uiteenlopende visies bij de verschillende led merken als het gaat om het kleurenspectrum.
Heeft een plant UV licht nodig?
Planten hebben het vermogen om het licht van de zon te benutten voor het maken van suikers. Zonlicht kan ruwweg worden verdeeld in ultraviolet (UV), het gedeelte dat door planten wordt gebruikt (PAR), infrarood (NIR) en langgolvige warmtestraling (FIR).
Wat doet een plant met zuurstof?
De plant maakt van het water glucose en van de koolstofdioxide zuurstof. De plant gebruikt dat om van te leven. Het overtollige zuurstof zet de plant weer de lucht in en dat ademt de mens weer in. De zuurstof komt via de huidmondjes weer terug in de lucht, zodat wij dit weer in kunnen ademen.
Wat gebeurt er tijdens fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker).