Inhoudsopgave
Waarom geen gorgonzola tijdens zwangerschap?
Gorgonzola tijdens je zwangerschap In Nederland wordt gorgonzola over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk verhit is voor het gebruik. Eventuele bacteriën, zoals de listeria bacterie, gaan dood tijdens dat proces.
Kun je brie eten als je zwanger bent?
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt.
Waarom geen kaas tijdens zwangerschap?
Niet eten: rauwmelkse kazen Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.
Waarom geen rauwmelkse kaas tijdens zwangerschap?
Geen rauwmelkse kaas Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt. Rauwmelkse kaas kan daardoor de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en dat is een infectie die schadelijk kan zijn voor je baby.
Is schimmelkaas gepasteuriseerd?
Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeriabacterie hier niet in groeien. Gorgonzola, cabrales, larzac, Blue Stilton, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert, Danablue, magor, blue de gex en andere blauwschimmelkazen: Deze blauwschimmelkazen mag je gewoon eten mits ze gepasteuriseerd zijn.
Welke kaasjes mag je als je zwanger bent?
Hollandse belegen kaas, oude kaas, jonge kaas, emmentaler, cheddar, cantal, gruyere, pecorino, manchego, Parmezaanse kaas en andere harde kazen: Deze harde kazen zijn allemaal veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Vanwege de zuurgraad in deze harde kazen kan de listeriabacterie hier niet in groeien.