Inhoudsopgave
Waarom gezondheidsrecht?
Het gezondheidsrecht is vooral een onderdeel van het burgerlijk recht dat zich onder andere richt op de rechten van patiënten, de rechten en plichten van hulpverleners (met inbegrip van hun aansprakelijkheid) en de kwaliteit van de zorg.
Is gezondheidsrecht privaatrecht?
Hoewel vaak aangeduid als ‘WGBO’ (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst), heeft de wettelijke regeling van de geneeskundige behandelingsovereenkomst niet de gedaante van een afzonderlijke wet. Zij maakt deel uit van een groter, samenhangend geheel van regels (wetboek) op het gebied van het privaatrecht.
Wat is het gezondheidsrecht?
Gezondheidsrecht is een omvangrijk rechtsgebied en ziet onder andere toe op de rechten van de patiënt, de zorgaanbieder, de zorgverlener, de kwaliteit maar ook de financiering en organisatie van gezondheidszorg. Medische ethiek en aansprakelijkheid spelen een belangrijke rol in de wet- en regelgeving.
Waar speelt gezondheidsrecht zich af?
De belangrijkste vindplaats van het recht is de wet. Voor de gezondheidszorg zijn onder andere de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst, de Wet op de beroepen in de indi- viduele gezondheidszorg en de Zorgverzekeringswet belangrijke wetten.
Wat zijn beginselen van gezondheidsrecht?
Het doel van het gezondheidsrecht sluit daarbij aan, namelijk rechten van mensen in de gezondheidszorg te beschermen en evenwichtige verhoudingen in en ten aanzien van de zorg voor de gezondheid te scheppen. Het gaat uiteindelijk om goede en humane zorg en rechtvaardige verdeling van de beschikbare mogelijkheden.
Wat staat er in de WGBO?
De Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) regelt de rechten en plichten van de patiënt. Zo staat in deze wet dat patiënten recht hebben op informatie en dat zij toestemming moeten geven voor een behandeling.
Welke rechters spelen wanneer een rol in het gezondheidsrecht?
Gezondheidsrecht begrepen is een praktische inleiding in het gezondheidsrecht, speciaal geschreven voor verpleegkundigen en (para)medici, al dan niet in opleiding. Het boek biedt een compacte beschrijving van die rechtsregels die van belang zijn voor de dagelijkse beroepspraktijk van verpleegkundigen en (para)medici.
Welke rechtsbeginselen zijn er?
6.2.3 Algemene rechtsbeginselen
- Algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
- Beginsel van contractsvrijheid.
- Subsidiariteit.
- Legaliteitsbeginsel.
- Rechtszekerheidsbeginsel.
- Kenbaarheid van regelgeving.
- Redelijkheid en billijkheid.
- Gelijkheidsbeginsel.
Wat staat er in een behandelingsovereenkomst?
Een arts en een patiënt die een behandelrelatie aangaan, sluiten juridisch gezien een ‘behandelingsovereenkomst. ‘ Een overeenkomst heeft als uitgangspunt dat de betrokken partijen de inhoud ervan vrijelijk kunnen bepalen. Ook hoeft niet alles op schrift te worden gesteld.
Welke zorgverleners vallen onder WGBO?
Inleiding. Deze wet regelt de relatie tussen patiënt en hulpverlener (artsen, verpleegkundigen, orthopedagogen, psychologen, verloskundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, orthopedagogen et cetera). Wanneer een patiënt de hulp van een zorgverlener inroept, ontstaat een geneeskundige behandelingsovereenkomst tussen hen …
Hoe heten rechters die werkzaam zijn bij de gerechtshoven?
Een rechter die bij een gerechtshof werkt, noemen we een raadsheer. Ook als het een vrouw is. Een raadsheer behandelt zaken in hoger beroep.