Waarom heet het schaakmat?
De term schaakmat is waarschijnlijk een vernederlandsing van twee Perzische woorden, shāh māt, die samen de koning is zonder uitweg betekenen. Hij is in de westerse talen terechtgekomen via het Arabisch, waar šah māt werd geïnterpreteerd als de koning is dood.
Wat betekent mat schaken?
schaakmat – zelfstandig naamwoord uitspraak: schaak-mat 1. situatie waarbij de koning van het schaakspel niet meer gespeeld kan worden ♢ wie schaakmat gezet wordt, heeft het spel verloren 1. iemand schaakmat zetten …
Waar komt schaken oorspronkelijk vandaan?
De eerste versie van schaken is waarschijnlijk in de zesde eeuw of eerder in Oost Perzië (nu Noord-India) ontstaan onder de naam chaturanga. Vervolgens heeft het spel zich verspreid in oostelijke richting (China en Japan). Later gingen ze het spel ook spelen in de Arabische wereld en daarna ook in Spanje en Italië.
Waarom remise?
Een speler staat pat als hij aan zet is, en geen enkele legale zet meer kan spelen, maar niet schaak staat! De speler die aan zet is kan dus geen zet meer doen met zijn koning, of een ander stuk. Maar hij staat niet schaak. Omdat hij dus geen legale zet kan doen, noemen we dat een patstelling en dus remise.
Waarom remise schaken?
Wat is het doel van schaken?
Het doel van het spel is om de koning van de tegenstander mat te zetten. Dit gebeurt wanneer de koning schaak wordt gezet en niet meer kan ontsnappen. het schaak opheffen door er een ander stuk tussen te plaatsen. of door het stuk te slaan dat de koning aanvalt.
Wat betekent remise door pat?
Een patstelling of kortweg pat is een situatie in het schaakspel, waarin de speler die aan zet is geen reglementaire zet kan doen en niet schaak staat. De partij eindigt bij een patstelling in remise. Voor de speler die zwak staat, is remise voordelig.
Hoe is het schaakspel ontstaan?
De oorsprong van het spel ligt vermoedelijk in India, waar al zo’n vijftienhonderd jaar geleden het Chaturanga-bordspel werd gespeeld, dat veel weghad van het huidige schaken. Vanuit India verspreidde het schaakspel zich via de Zijderoute eerst naar Perzië en daarna over de rest van de wereld.