Inhoudsopgave
Waarom is architectuur een kunstvorm?
Architectuur is een bouwstijl, een bouwkunst. Architectuur word de moeder der kunsten genoemd. Veel nieuwe stromingen binnen de kunst ontstonden binnen in de architectuur. Die beschuting kan zodanig gemaakt worden, dat ze de naam architectuur verdient.
Wat is architectuur wikikids?
Bij architectuur kijk je hoe gebouwen eruit zien. Dit kan van buiten (extrieur), maar ook van binnen (interieur). Bij architectuur worden gebouwen dus zo mooi als mogelijk gemaakt. Iemand die deze gebouwen ontwerpt voor zijn werk wordt een architect genoemd.
Wat is een architectonisch gebouw?
architectonisch bijv. naamw. Verbuigingen: architectonischer betrekking hebbend op de architectuur Voorbeelden: `Gebouw X van Windesheim is een architectonische blikvanger.
Waarom is er architectuur?
Architectuur biedt (mits goed opgezet) veel flexibiliteit om in te kunnen spelen op veranderingen in de toekomst. Het biedt de mogelijkheid tot standaardisatie van processen, systemen en diensten waardoor informatie snel uitgewisseld kan worden.
Waarom is architectuur belangrijk?
Een goede Enterprise Architectuur helpt een organisatie wendbaar inspelen op veranderingen. Dit komt omdat alle informatiesystemen zo goed zijn afgestemd op klantwensen en op de samenhang met elkaar dat de organisatie zich als een heus organisme snel aanpast en wendbaar door de markt beweegt.
Hoe is het beroep architect ontstaan?
In Nederland en Vlaanderen komt het woord ‘architect’ voor bij Pieter Coeke Van Aelst in het eerste Nederlandse architectuurboek in 1539, terwijl pas in 1563 de term in het Engels verschijnt in het eerste in het Engels geschreven architectuurtraktaat door John Shute.
Welke soorten bouwkunst zijn er?
In dit overzicht zie je de belangrijkste bouwstijlen (architectuurstromingen) die in Nederland zijn terug te vinden.
- Romaans (950 – 1250)
- Gotiek (1230 – 1560)
- Renaissance (1525 – 1630)
- Classicisme (1630 – 1700)
- Lodewijkstijlen (1700 – 1810)
- Neostijlen (1800 – 1915)
- Jugendstil (1895 – 1915)
- Rationalisme (1900 – 1920)