Inhoudsopgave
- 1 Waarom is de huid waterdicht?
- 2 Wat is de functie van de opperhuid?
- 3 Hoe ziet je huid in elkaar?
- 4 Wat is een belangrijke bescherming tegen een te groot vochtverlies via de huid?
- 5 Wat zijn de 3 functies van de huid?
- 6 Wat doet de Stekelcellenlaag?
- 7 Waardoor is de huid rekbaar?
- 8 Wat beschermt de huid tegen vochtverlies?
Waarom is de huid waterdicht?
Water kan vrijwel niet binnendringen; de huid kan alleen vocht van binnen naar buiten laten ontsnappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij transpiratie, als het lichaam warmte kwijt moet. Het vocht op de huid zorgt bij verdamping namelijk voor verkoeling.
Wat is de functie van de opperhuid?
De lederhuid regelt de voeding van de opperhuid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Ook is deze laag belangrijk voor de verdediging van het lichaam.
Is je lichaam waterdicht?
Als je naar je lichaam kijkt, zie je bijna alleen maar huid. De huid is een soort jas voor elk soort weer. Zij is waterdicht – in twee richtingen. De meeste ziektekiemen komen het lichaam binnen via ‘openingen’ in de huid,zoals de neus en mond, en via verwondingen in de huid.
Hoe ziet je huid in elkaar?
De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste laag wordt gevormd door de opperhuid: de epidermis. De middelste lag heet de lederhuid oftewel de dermis. De onderste laag het het onderhuidse bindweefsel oftewel de subcutis.
Wat is een belangrijke bescherming tegen een te groot vochtverlies via de huid?
De epidermis beschermt tegen vochtverlies en uitdroging, tegen overvloedige wateropname en tegen bacteriën, en beschermt de onderliggende organen tegen wrijving en stoten.
Hoe snel vernieuwt de huid zich?
Op plaatsen waar de hoornlaag extra dik is, zoals de handpalmen en de voetzolen, spreken we van eelt. De opperhuid vernieuwt zich ongeveer om de vier weken. Bij een verwonding kan de opperhuid daardoor vrij snel dichtgroeien en ontstaat geen litteken. De celdeling verloopt bij jonge mensen sneller dan bij ouderen.
Wat zijn de 3 functies van de huid?
Functies van de huid
- Bescherming tegen koude, hitte en irradiatie (bijv.
- Bescherming tegen mechanische invloeden (druk, stoten, frictie).
- Bescherming tegen de werking van chemische substanties.
Wat doet de Stekelcellenlaag?
De cellen veranderen van vorm, de celkern verdwijnt en zonder celkern is het een dode huidcel. Dit proces noemen wij het verhoorningsproces. Dit begint al in de stekelcellenlaag. Het verhoorningsproces eindigt in de korrellaag.
Wat bevindt zich direct onder de huid?
Onder de opperhuid ligt de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden virussen en bacteriën herkend en onschadelijk gemaakt. Deze laag bevat een stevige constructie van bindweefsel waarin je het volgende vindt: Lymfevaten: voeren afvalstoffen af.
Waardoor is de huid rekbaar?
De huiddoorbloeding bepaalt in belangrijke mate de hoeveelheid warmte die aan de buitenwereld wordt afgegeven. De vezels in de huid bepalen de rekbaarheid en de trekvastheid. Hoe ouder de huid, des te minder rekbaar en trekvast deze is.
Wat beschermt de huid tegen vochtverlies?
De opperhuid is de buitenste laag die we zien en aanraken en beschermt ons tegen giftige stoffen, bacteriën en vochtverlies. Deze bestaat uit 5 onderlagen van keratinocytcellen. Deze cellen, die in de binnenste kiemlaag worden aangemaakt, migreren naar de oppervlakte van de huid.
Hoe komt de opperhuid aan zuurstof?
Via de lederhuid wordt de opperhuid voorzien van voedingsstoffen. De lederhuid bestaat uit collageenvezels en elastische vezels, die de huid haar sterkte en veerkracht geven. De bloedvaatjes leveren de huid zuurstof en regelen de lichaamstemperatuur als reactie op de omgeving buiten het lichaam.