Inhoudsopgave
Waarom is een interview betrouwbaar?
Bij zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek vallen de termen validiteit en betrouwbaarheid vaak. Validiteit is de mate waarin het onderzoek meet wat het zou moeten meten. Stel je de vragen waarmee je de juiste informatie ophaalt? Betrouwbaarheid gaat over de reproduceerbaarheid van het onderzoek.
Hoe verhoog je de validiteit?
Bij een enquête kun je de validiteit kun je vergroten door gebruik te maken van bestaande wetenschappelijke vragenlijsten. Als je die niet tot je beschikking hebt dan kun je de validiteit van je onderzoek vergroten door bij het maken van je vragenlijst gebruik te maken van literatuur.
Waarom is mijn onderzoek betrouwbaar?
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
Wat is het nut van een interview?
Je dient als interviewer na het stellen van je vraag ‘actief luistergedrag’ te vertonen. Het hoofddoel van een interview in deze context is het verzamelen van zo objectief mogelijke informatie. Het is aan jou als interviewer om te evalueren of de antwoorden van geïnterviewde aan dit doel beantwoorden.
Hoe verhoog je interne validiteit?
Om een hoge interne validiteit te bereiken dient de selectie van proefpersonen bijvoorbeeld correct te verlopen en dient de steekproef groot genoeg te zijn. De variabelen dienen daarnaast een causale relatie met elkaar te hebben.
Hoe zorg je ervoor dat je onderzoek valide is?
Hieronder zes belangrijke punten om een kwalitatief onderzoek betrouwbaar en valide te laten zijn.
- Zorg voor sterke citaten in de rapportage.
- Gebruik een duidelijke vraagstelling.
- Beschrijf helder de selectie van respondenten.
- Beschrijf in detail hoe het veldwerk wordt uitgevoerd.
Hoe is een onderzoek betrouwbaar?
Wat is het verschil tussen betrouwbaarheid en validiteit?
Het verschil tussen betrouwbaarheid en validiteit is simpel uit te leggen aan de hand van het volgende voorbeeld: stel dat je het gewicht van een kist wil weten. Je plaatst hem op een weegschaal en de kist blijkt 6,8 kilo te zijn. De dag daarop weeg je de kist opnieuw, maar nu geeft de weegschaal 4,3 kilo aan.
Hoe bespreek je de validiteit van je onderzoeksontwerp?
De validiteit en betrouwbaarheid bespreek je al in het onderzoeksontwerp in je plan van aanpak en in de methoden in je scriptie. Je onderzoeksontwerp bepaalt namelijk hoe valide en betrouwbaar je onderzoek is. Je rafelt eerst de hoofdvraag uiteen in deelvragen en kiest per deelvraag een of meerdere onderzoeksmethode
Wat is een probleem met de validiteit?
Validiteit, ook wel geldigheid genoemd, zegt iets over de inhoud: wordt er gemeten wat de bedoeling is? Een voorbeeld van een probleem met de validiteit is wanneer een geïnterviewde besluit om sociaal wenselijke antwoorden te geven op je vragen. Dit gaat dat ten koste van de validiteit, omdat je dan niet meet wat je wilt meten.
Wat is externe validiteit?
Onder externe validiteit wordt verstaan de mate waarin de onderzoeksresultaten generaliseerbaar zijn naar andere situaties of cases dan die van het onderzoek, ofwel de mate waarin ze generaliseerbaar zijn over de gehele populatie. Hiervoor dient de steekproef a-select te zijn.