Inhoudsopgave
Waarom is een spiraaltje geen anticonceptie?
Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan – in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.
Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Wat is de werking van een spiraaltje?
Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Hoe effectief is een spiraaltje?
Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Het spiraal wordt ook wel ‘intra-uterine device’ (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: ‘voorwerp in de baarmoeder’.
Waar kan je een spiraaltje laten zetten?
Een spiraaltje kan door de huisarts of gynaecologe geplaatst worden. Voorafgaand aan de plaatsing wordt een inwendig onderzoek gedaan. Dit wordt gedaan om de ligging van de baarmoeder te controleren en te bepalen. En om de diepte van de baarmoeder meten.
Kan een spiraal je onvruchtbaar maken?
Kan ik onvruchtbaar worden door het plaatsen van een spiraaltje? Nee, het spiraaltje bedreigt op geen enkele manier de toekomstige vruchtbaarheid van de vrouw.
Hoe lang blijft een spiraaltje goed?
Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt. In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon. Het hormoonspiraaltje werkt 5 of 6 jaar. Je hoeft er dus tot die tijd niet aan te denken.
Waar beschermt een spiraaltje tegen?
Hormoonspiraal: De hormonen in het spiraaltje zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. Het hormoonspiraaltje beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap. 2. Koperspiraal: Het koper in het spiraaltje zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.
Hoe snel werkt een spiraaltje?
Hoe snel na het plaatsen is Mirena betrouwbaar? Als Mirena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap.
Heeft spiraaltje hormonen?
In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon: progestageen. Aan het spiraaltje zitten 2 soepele draadjes. Die gaan door je baarmoedermond naar je vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen.
Hoe groot is de kans op zwangerschap met een spiraaltje?
De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd.
Wanneer is het spiraaltje verwijderd?
Nadat het spiraaltje verwijderd is, kan je onmiddellijk weer zwanger worden. Het spiraaltje geeft geen extra risico op trombose (stolsel in de ader) of op hart- en vaatziekten. Nadelen. De eerste 3 tot 6 maanden kan je last hebben van acne, hoofdpijn, duizeligheid en gezwollen borsten.
Wat is de betrouwbaarheid van een spiraal?
Een spiraal werkt voor een periode van vijf tot tien jaar. Om de betrouwbaarheid te waarborgen wordt het spiraal doorgaans na vijf jaar verwijderd. Een arts kan het spiraaltje verwijderen door middel van de twee draadjes die uit de baarmoedermond hangen. Na het verwijderen van het spiraal, is de vrouw direct weer vruchtbaar.
Wanneer mag je een hormonaal spiraal plaatsen?
Als je je goed voelt, mag je direct naar huis. Je kan een hormonaal spiraal laten plaatsen vanaf 6 weken na de bevalling. Het spiraaltje mag geplaatst worden terwijl je borstvoeding geeft. Bij het inbrengen van het spiraaltje kan je een tijdelijke kramp voelen die van zeer korte duur is.