Inhoudsopgave
- 1 Waarom is het belangrijk dat de afstand in de longblaasjes tussen de lucht en het bloed in de haarvaten zo klein mogelijk is?
- 2 Hoeveel milliliter O2 wordt door 100 ml bloed in de haarvaten van een weefsel in rust afgegeven?
- 3 Wat voor soort bloedvaten liggen er om de longblaasjes?
- 4 Waarom Diffundeert co2 sneller van bloed naar alveoli dan o2 van alveoli naar bloed Diffundeert?
Waarom is het belangrijk dat de afstand in de longblaasjes tussen de lucht en het bloed in de haarvaten zo klein mogelijk is?
Zodra ingeademde lucht via de bronchiën de longblaasjes bereikt, dringt het zuurstof uit die lucht door de wanden van de longblaasjes heen. Daar komt het in de bloedvaatjes terecht. Het is dus belangrijk dat de wanden van de longblaasjes in goede conditie zijn, omdat er anders niet genoeg zuurstof doorheen kan komen.
Hoeveel milliliter O2 wordt door 100 ml bloed in de haarvaten van een weefsel in rust afgegeven?
Als bloed door de capillairen van de longblaasjes stroomt, neemt het hemoglobine (Hb) daar maximaal zuurstof op. In goede milieuomstandigheden kan 100 ml bloed 20 ml zuurstof binden. Het Hb is dan voor 100% verzadigd met zuurstof. Stel je deze 20 ml zuurstof voor als een bekertje.
Is het bloed dat naar de longblaasjes toestroomt zuurstofarm of zuurstofrijk?
Bij de longslagader en de longader is het juist andersom – de longslagader, die van het hart af en naar de longen toe stroomt, bevat weinig zuurstof en veel koolstofdioxide en de longader, die naar het hart toe en van de longen af stroomt, bevat veel zuurstof en wenig koolstofdioxide.
Wat voor soort bloedvaten liggen er om de longblaasjes?
In de longen splitst de longslagader zich steeds verder tot een netwerk van kleine haarvaatjes. Deze liggen om de longblaasjes heen. Tussen de longblaasjes en bloed in de haarvaatjes wordt zuurstof uitgewisseld tegen koolzuur.
Waarom Diffundeert co2 sneller van bloed naar alveoli dan o2 van alveoli naar bloed Diffundeert?
Het transport vindt plaats van hoge naar lage concentratie. Tevens is de concentratie CO2 (koolstofdioxide) in het bloed hoger dan in de longen aanwezige lucht (45 mmHg versus 40 mmHg). Bepaalde eigenschappen van het gas: CO2 diffundeert 20 keer zo snel door het membraan rondom het longblaasje als zuurstof.
Welke bloedvaten liggen rondom de longblaasjes?
De longslagader splitst zich al snel in tweeën: één tak voor elke long. In de longen splitst de longslagader zich steeds verder tot een netwerk van kleine haarvaatjes. Deze liggen om de longblaasjes heen. Tussen de longblaasjes en bloed in de haarvaatjes wordt zuurstof uitgewisseld tegen koolzuur.