Inhoudsopgave
Waarom is kernenergie duur?
Kost veel, duurt lang. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het bouwen van een kerncentrale is ontzettend duur. Een kerncentrale van de derde generatie van zo’n 1650 megawatt kost tussen de 10 en 14 miljard euro. Dit komt onder meer door de hoge veiligheidseisen.
Wat is er tegen kernenergie?
Het grootste nadeel van kernenergie is het radioactieve afval uit een centrale, maar ook het afval van uraniumwinning en het sloopafval na sluiting van een kerncentrale zijn radioactief. Hoogactief radioactief afval blijft tienduizenden jaren straling afgeven en vormt zo een risico voor duizenden generaties na de onze.
Is kernenergie duurder dan groene energie?
Kernenergie is goedkoper dan duurzame energie ‘Ja, kernenergie is duurder dan aardgas, maar goedkoper dan wind- en zonne-energie, waar altijd 100% achtervang nodig is van fossiele brandstoffen. Als je naar de totale kosten van het energiesysteem kijkt – dus inclusief de back-upkosten – is kernenergie goedkoper.
Hoe lang duurt bouwen kerncentrale?
Het bouwen van een centrale duurt minstens 10 jaar. Dan is het dus al te laat. Zelfs als er nog een kerncentrale gebouwd wordt, moet er in de tussentijd energie CO2-neutraal opgewekt worden. Anders is de CO2-uitstoot alsnog niet gehalveerd voor 2030.
Waar gebruiken we in Nederland kernenergie?
Voorlopig 1 kerncentrale in Nederland De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale levert elk jaar ongeveer 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit.
Wat vinden mensen van kernenergie?
Kernenergie is voor veel mensen geen taboe meer: ruim de helft (54 procent) is voor het gebruik van kernenergie in Nederland. Ruim een derde (35 procent) is tegen. Voorstanders geven aan dat het een schone energiebron is en zien daarvoor geen alternatief.
Hoeveel windmolens staan gelijk aan een kerncentrale?
In Nederland staat één kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Borssele heeft een vermogen van 485 megawatt. Voor die hoeveelheid heb je zo’n 160 windmolens nodig.
Hoeveel afval geeft een kerncentrale?
“De hoeveelheid radioactief afval die de kerncentrale in Borssele produceert valt mee en is maar 1,5 kuub per jaar. Dat betekent dat je jaren nodig hebt voordat je er een zeecontainer mee kunt vullen”, zei VVD’er Mark Harbers daarover in het AD in de discussie over kernenergie.