Waarom is medicatieveiligheid belangrijk?
Bij medicatieveiligheid gaat het om veilige zorg voor de cliënt én om veilig werken voor de zorgmedewerker. Het uiteindelijke doel is: de juiste cliënt. krijgt het juiste medicijn.
Welke rol heb je als zorgmedewerker als een cliënt medicatie in eigen beheer heeft?
Gebruikt de cliënt zelfstandig zijn medicatie, of met hulp van de mantelzorger? Dan is je rol als professional om te signaleren of de cliënt (of mantelzorger) dit eigen beheer veilig doet. Je signaleert voor een belangrijk deel tijdens de dagelijkse zorg. Let bijvoorbeeld op of er geen medicijnen rondslingeren.
Wat is een medicatiebeleid?
De essentie van het beleid is dat de cliënt het juiste medicijn krijgt op de juiste tijd in de juiste hoeveelheid en dosering en op de juiste wijze toegediend2 binnen de voor dat medicijn geldende houdbaarheidsdatum. Uitgangspunt bij het medicatiebeleid is dat de cliënt waar mogelijk het medicatieproces zelf beheert.
Waarom is medicatie belangrijk?
Medicijnen verkleinen de kans dat er iets misgaat de pomp (het hart) minder hard laten werken; zorgen dat de leidingen (de bloedvaten) niet verstoppen; de leidingen (de bloedvaten) wijder maken; de vloeistof (het bloed) dunner maken.
Welke verantwoordelijkheden heb je als zorgverlener bij het medicatieproces?
Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang:
- Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen)
- Klaarzetten, aanreiken, toedienen.
- Wijzigingen in medicatie.
- Controleren, toedienen en registreren.
Welke partijen zijn betrokken bij het medicatieproces wanneer een cliënt het beheer van zijn medicatie deels heeft overgedragen?
Uitleg en achtergrond bij Veilige Principes Voor een veilig medicatieproces is goede afstemming tussen alle betrokkenen belangrijk: de cliënt (en zijn mantelzorger), arts, apotheker, zorgorganisatie, zorgedewerker. De vele schakels maken het medicatieproces risicovol.
Wat is BEM code 4?
Categorie 1: de cliënt bestelt en gebruikt de medicatie volledig zelfstandig (eventueel met hulpmiddel of hulp van de mantelzorger). Categorie 4: de zorginstelling regelt het bestellen van medicatie en biedt hulp bij het gebruik van (een deel van) de medicatie.