Inhoudsopgave
Waarom is mijngas gevaarlijk?
Gevaar. Het werk in de mijnen was niet zonder gevaar. Het zeer brandbare en, onder bepaalde omstandigheden, explosieve mijngas vormde steeds een verborgen dreiging voor de mijnwerkers. Ook bestond het gevaar dat bij een waterdoorbraak de mijngangen volliepen met water, waardoor de kompels konden verdrinken.
Wat waren de gevolgen van de sluiting van de kolenmijnen?
Het werk in de kolenmijnen en de dramatische jaren na de sluiting waren traumatiserend voor veel gezinnen in Limburg. Het mijnwerkersbestaan was zwaar, vies en weggestopt onder de grond. Het was bovendien gevaarlijk. In de Nederlandse mijnen zijn in de loop der jaren 1455 mijnwerkers om het leven gekomen.
Is mijngas gevaarlijk?
Het onzichtbare, kleur- en reukloze methaan, ofwel mijngas, was de grootste en meest onberekenbare vijand van de mijnwerkers. Het mijngas verschuilt zich onder het dak van een galerij omdat het lichter dan lucht is. Zolang het gas niet meer dan een procent van de totale hoeveelheid lucht vormde, bestond er geen gevaar.
Wat doet mijngas?
Mijngas, – methaan, moerasgas, chemische samenstelling CH4, reuk- en kleurloos, zeer licht, soortelijk gewicht 0.558, brandbaar, niet giftig, wel verstikkend. ontstaat overal waar plantaardige overblijfselen onder afsluiting van de lucht tot verrotting overgaan: moerasgas in laagveen.
Wat is er met de mijnen gebeurd?
Door de enorme druk zijn de ondergrondse lagen samen gedrukt en vergruisd. Bij het losmaken van die lagen komt er dus veel stof vrij. Sommige stofdeeltjes worden door het slijm uit de longen gehaald, maar dat gebeurt niet bij bijvoorbeeld steengruis. Op lange termijn leidt dat tot stoflongen.
Hoeveel mijnwerkers in Limburg?
Tussen 1959 en 1970 werd de tewerkstelling in de Limburgse mijnen bovendien nagenoeg gehalveerd tot zo’n 20000 werknemers. Vanaf 1973 tot de jongste sluitingen vanaf 1989 bleef het totale aantal mijnwerkers in Limburg rond 18000 schommelen.