Inhoudsopgave
Waarom is valpreventie belangrijk?
Wist u dat het aantal 65-plussers dat binnen 30 dagen overlijdt als gevolg van een valincident enorm is gestegen? Daarom is valpreventie ontzettend belangrijk voor mensen die moeite ervaren met onder andere lopen en balans houden. Deze week is het ‘Valpreventieweek’ (1-7 oktober), een initiatief van VeiligheidNL.
Wat wordt verstaan onder valpreventie?
Onder een val wordt verstaan: plotseling en onvrijwillig op de grond terechtkomen. Of iets een val is of niet, wordt dus niet bepaald door het feit of er wel of geen letsel is opgetreden. Valpreventie is het voorkomen van vallen.
Wat kun je doen om een ongeval bij een zorgvrager te voorkomen?
Onderstaande tips zijn van VeiligheidNL.
- Train evenwicht en spierkracht.
- Laat de medicijnen controleren.
- Eet lekker en voedzaam.
- Controleer de ogen.
- Zorg voor goed passende schoenen.
- Maak de woonomgeving veilig.
- 1 Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat een cliënt eerder valt.
Wat is het doel van een Valagenda?
De valagenda dient te worden ingevuld door de patiënt en zijn partner en/of verzorger na elk valincident. U bent gevallen. Wij willen graag meer weten over de omstandigheden voorafgaand aan, tijdens en na afloop van uw val.
Wat moet je doen bij een valincident?
Stappenplan valincident
- Zorgverlener verleent direct hulp; bij (vermoeden op) letsel wordt de arts ingeschakeld.
- Samen met de cliënt (en/of familie) worden de vervolgacties afgesproken.
- Het valincident wordt genoteerd in het zorgleefplan evenals de vervolgacties die (multidisciplinair) worden afgesproken met de cliënt.
Wat is de oorzaak van vallen?
Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Lichamelijk oorzaken zijn onder andere duizeligheid, bloedarmoede, artrose en zichtproblemen. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.
Wat is tertiaire valpreventie?
Tertiaire valpreventie: gericht op het voorkomen en dus beperken van de gevolgen van een valincident bij ouderen bij wie valincidenten niet zijn te voorkomen2. In Nederland valt iedere 6 minuten een oudere dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) noodzakelijk is.
Wat te doen bij een valincident?
Hoe voorkom je valgevaar?
Werken op hoogte zorgt voor valgevaar, de beste oplossing is altijd om het valgevaar volledig te voorkomen. Door valpreventie helemaal door te voeren moet het werken op hoogte tot een absoluut minimum worden teruggebracht.
Hoeveel ouderen boven de 65 overlijden ten gevolge van letsel door vallen?
In 2018 overleden er 4.396 ouderen van 65 jaar en ouder ten gevolge van letsel door een valongeval, dit is 89 procent van het totaal aantal ouderen dat overleed door letsel (4.928) en komt neer op 14 overledenen per 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder.
Hoe vaak vallen bejaarden?
Uit cijfers van Veiligheid NL blijkt dat van alle ouderen ongeveer 34 procent minimaal één keer valt. Elke vijf minuten belandt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp ten gevolge van een val en in 2018 liepen bijna 75 duizend ouderen ernstig letsel op – een stijging van 6 procent ten opzichte van 2009.