Inhoudsopgave
Waarom kan koffie bitter smaken?
Er zijn verschillende redenen waarom koffie bitter kan smaken. Het kan veroorzaakt worden door overextractie, een vieze koffiemachine, zeer oud water, of een slechte kwaliteit koffiebonen. Bij overextractie komen niet lekkere smaakstoffen uit de boon in de koffie.
Hoe voorkom je bittere koffie?
- Te zure of bittere koffie oplossen. Volg onderstaande stappen wanneer jouw koffie te zuur of te bitter smaakt.
- Stap 1: pas de maalgraad aan. Is jouw koffie te zuur?
- Stap 2: pas de waterhoeveelheid per kopje aan.
- Stap 3: gebruik vers water.
- Stap 4: reinig de machine.
- Stap 5: kies andere bonen.
Wat bepaalt de sterkte van koffie?
De sterkte van de koffie wordt onder andere bepaald door de concentratie oplosbare vaste stoffen uit de koffie. Eigenlijk bent u zelf diegene die de smaak van de koffie bepaalt en hiermee ook de sterkte van de koffie. Veel mensen kiezen graag voor een sterke kop koffie om de dag goed te beginnen.
Waarom koffie fijner malen?
Als water te lang met heel kleine koffiedeeltjes in aanraking komt dan zal het heel veel smaken extraheren (opnemen) wat resulteert in een bittere koffie, bijvoorbeeld een Turkse koffie. Dus hoe fijner de maling en hoe langer de extractietijd, des te meer smaken er in je koffie zullen komen.
Hoe fijner de maling hoe sterker de koffie?
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Hoe drink je lungo?
Lungo. Als de ristretto een korte variant is van een espresso, mag de lungo de langgerekte variant genoemd worden. U gebruikt weer dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso alleen dan met veel meer water, vaak twee keer zo veel. Maar let op: verwar de lungo niet met een americano!