Inhoudsopgave
Waarom kiezen voor keizersnede?
Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of jouw baby. Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt.
Hoe veilig is een keizersnede?
Een keizersnede is immers een zeer veilige operatie, zeker als hij tevoren gepland wordt, zodat alle omstandigheden optimaal zijn. Hij kan onder volledige narcose worden uitgevoerd of met een ruggenprik, zodat de moeder en zelfs de vader getuige kunnen zijn van de ‘geboorte’.
Kun je natuurlijk bevallen na een keizersnede?
De kansen. Iedere bevalling kan alsnog eindigen in een keizersnede. De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo’n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal.
Kan je zomaar kiezen voor een keizersnede?
In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico’s met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling.
Wat zijn de risico’s van een keizersnede?
Risico’s keizersnede Aan elke operatie zitten risico’s, dus ook aan de keizersnede. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of darmen die niet op gang komen.
Hoe vaak komt een keizersnede voor?
Bij kunstverlossingen – bijvoorbeeld met de vacuümpomp of een tang – zijn ook grote verschillen; het percentage varieert tussen de 10% (minste kans op kunstverlossing) tot 30% (meeste kans op een kunstverlossing). Het is moeilijk te zeggen welke ziekenhuizen te vaak of juist te weinig ingrijpen.