Inhoudsopgave
Waarom kleurpotloden?
Er zijn een aantal punten waarop je kwalitatief goede potloden kunt herkennen. Een van de belangrijkste hiervan is de kleur. Professionele potloden geven veel kleur af en hebben vaak ook hele levendige kleuren waar je uit kunt kiezen, doordat er veel pigment in de kern zit.
Wat zijn pastel potloden?
Bij pastelpotloden zijn de ingrediënten weer anders. Net zoals bij pastelkrijt zit er geen olie of wax in de formule. De kleurpigmenten worden samengeperst in de vorm, maar door het ontbreken van een vettig bindmiddel blijft de stift dus vrij fragiel. Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt.
Wie heeft de kleurpotlood uitgevonden?
Nicolas-Jacques Conté (1755-1805) – Uitvinder van het potlood.
Hoe werkt een kleurpotlood?
Een kleurpotlood bestaat uit een kern van pigmenten vermengd met een bindmiddel, daarbij nog een vulmiddel zoals klei of kalk en voor de hechting en vervloeiing wassen of oliën. Door de toevoeging van olie of was is de kleur permanent en alleen oplosbaar met terpentine of een ander oplosmiddel.
Waarom kun je kleurpotlood niet uitgummen?
Dat komt doordat er in kleurpotlood pigmenten zitten. Pigmenten zijn kleine stukjes verf die kleur afgeven. Die verf trekt in het papier. Dan kun je gummen wat je wilt, maar die krijg je niet meer weg.
Wat is het verschil tussen pastel en aquarel potloden?
Beide potloden zijn van zeer goede kwaliteit en lijken veel op elkaar. Beiden zijn op basis van olie en hebben 120 kleuren in het assortiment. Het verschil is subtiel, maar de Pablo is net iets harder.
Wat zijn de beste Pastelpotloden?
Mijn 4 favoriete merken pastelpotloden
- Faber Castell Pitt.
- Koh I Noor Gioconda.
- Caran d’Ache pastelpotloden.
Welk potlood bevat het meest grafiet een hard of een zacht?
Op potloden staan codes vermeld die de hardheid aangeven. HB is een gemiddeld kantoorpotlood. 9H is zeer hard (veel klei en weinig grafiet) en 9B is zeer zacht (veel grafiet en weinig klei).
Hoe lang bestaat potlood?
Het oudst bewaarde potlood uit de 17e eeuw. Het schrijfgerei dat Gesner beschreef in 1565. De Engelsen realiseerden zich dat de grafietstaven perfect konden worden gebruikt als schrijf- en tekengerei, waardoor het materiaal snel aan populariteit won.