Inhoudsopgave
Waarom klinisch redeneren volgens Marc Bakker?
Het doel is om de situatie van de patiëntensituatie te overzien. Hierbij hoort het presenteren en beargumenteren van het klinische beeld van de patiënt. Hierbij kunnen parameters, voorgeschiedenis, medicatiegebruik en nevendiagnoses gebruikt worden.
Wat doe je bij klinisch redeneren?
Je kunt door klinisch redeneren bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom, en daardoor beroepsverantwoordelijkheid dragen. Je richt je vaak op het voorkomen of verergeren van problemen. Klinisch redeneren is een proces (het redeneerproces) en een product (het besluit).
Wat is klinisch redeneren fysiotherapie?
Klinisch redeneren (denken) en klinische besluitvorming (doen) vinden in de fysiotherapie plaats binnen een biopsychosociaal gezondheidsmodel. Ideeën over de relaties tussen denken en doen kunnen inzicht geven in de stevigheid van klinisch handelen en helpen bij het opstellen van optimaal beleid.
Wat is verzorgend redeneren?
Met klinisch redeneren koppel je eigen observaties en interpretaties aan de biomedische theorie. Op die manier kun je als verzorgende goed onderbouwen welke beslissingen je moet nemen en welke interventies je moet inzetten bij ziekte of een ander probleem. En welke vervolgstappen er genomen moeten worden.
Welke beweringen over klinisch redeneren zijn juist?
Klinisch redeneren is het begrijpen en verwoorden wat je ziet bij je patiënt of in een situatie. Het helpt je de situatie te overzien en op de juiste manier te interpreteren. Wanneer je dat doet, kun je de juiste verpleegkundige interventies uitvoeren en begrijpen.
Wat moet je als zorgverlener kunnen op basis van klinisch redeneren?
De student: 1. kan op basis van klinisch redeneren de behoefte aan verpleegkundige zorg vaststellen op lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal gebied en verleent zorg in complexe beroepssituaties, volgens het verpleegkundige proces en de verpleegkundige methodiek en op basis van Evidence Based Practice (EBP).
Wat is pan ProActive Nursing?
Het praktijkmodel ProActive Nursing (PAN) in combinatie met de ICF-zorgthema’s biedt een praktisch houvast in het leren klinisch redeneren. Hoewel je elk van deze ICF-zorgthema’s apart kunt zien, is het vooral de kunst om verbanden te ontdekken en te leggen met even- tuele andere betrokken zorgthema’s.
Wat moet je als verpleegkundige allemaal kunnen op basis van klinisch redeneren?
Als verpleegkundige verleen je zorg op basis van een continu, cyclisch proces van klinisch redeneren. Dit omvat risico-inschatting, vroegsignalering, probleemherkenning, evidence-based interventies, monitoring en evaluatie.
Wat is een klinische onzekerheid?
Van een klinische onzekerheid is sprake als iedereen wat anders doet, er twijfel is over een bestaande routinematige werkwijze of bij de invoering van nieuwe werkwijzen zonder enige onderbouwing.
Wat is indiceren in de zorg?
Het indiceren is hét instrument voor de wijkverpleegkundige om de zorgvraag op basis van zorgbehoeften, zoals door de cliënt geduid vanwege diens beperking, belemmering of aandoening, op methodische wijze vast te stellen.
Wat zijn de zorgthema’s?
In deze tweede druk is het onderdeel neurologische functies opgedeeld in drie aparte zorgthema’s; ‘sensorische functies en pijn’, ‘neurologische functies’ en ‘het bewegingsapparaat’. Daarnaast zijn er drie nieuw uitgewerkte zorgthema’s toegevoegd: ‘mentale functies’, ‘stem en spraak’, en ‘activiteiten en participatie’.
Wat is een Zorgthema?
Slimme oplossingen kunnen overal in de zorg en welzijn helpen. Bijvoorbeeld om langer thuis te kunnen wonen, om mee te kunnen doen als je een beperking hebt, om prettig te werken als zorgprofessional of om gewoon gezonder en bewuster te leven.