Inhoudsopgave
Waarom komt er geen eisprong?
Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen. Ook kan anovulatie ontstaan na lang pilgebruik. Door middel van amnese en een lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld waardoor de eisprong ontbreekt.
Wat te doen als er geen eisprong is?
Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.
Wat is een slechte eisprong?
Bij ongeveer een kwart van de stellen met onvruchtbaarheid blijkt er sprake van een probleem met de ovulatie. Meestal is de oorzaak gelegen in een gestoorde groei van de follikels. Dat zijn de blaasjes waar een eitje in rijpt. Er zijn vaak wel genoeg follikels, en ook de signalen uit het brein lijken in orde.
Wat als follikel niet springt?
Soms knapt het eiblaasje niet. De eicel blijft dan langer aanwezig in het eiblaasje. In medische termen wordt dit een persisterend follikel genoemd. Het eiblaasje blijft dan doorgaan met het maken van oestrogenen waardoor het slijmvlies in de baarmoeder blijft groeien en niet goed uitrijpt.
Heb je altijd een eisprong als je ongesteld bent?
Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden. Vrouwen met een cyclus die korter is dan 21 dagen, of langer is dan 42 dagen worden moeilijker zwanger.
Kun je ovuleren zonder menstruatie?
Als je niet menstrueert, betekent dit meestal dat je eisprong niet heeft plaatsgevonden. Je bent in dat geval niet vruchtbaar. Maar gelukkig betekent het uitblijven van je menstruatie niet gelijk dat je helemaal onvruchtbaar bent. Een aantal oorzaken van amenorroe hebben wel invloed op je vruchtbaarheid.
Wat kan de eisprong beinvloeden?
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
Wat veroorzaakt eisprong?
De menstruele cyclus wordt geregeld vanuit de hersenen: de hypothalamus geeft een signaal naar de hypofyse en deze stuurt dit signaal door naar de eierstokken. In de eierstokken gaat vervolgens een eiblaasje of follikel rijpen dat uiteindelijk openbarst: de eisprong.
Hoe groot moet een follikel zijn om te springen?
Zolang de eicel rijpt blijft het follikel groeien. Bij een follikelgrootte van gemiddeld 20- 25 mm is de eicel rijp. Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt. Wanneer dit hormoon piekt, springt het follikel en komt de eicel vrij uit de eierstok.
Hoe lang duurt de groei van een follikel?
Follikel tijdens de eisprong Wanneer de follikel rijp is, komt er door de hypofyse een grote hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) vrij. Hierdoor groeit de follikel in ongeveer 2 dagen zo snel dat de follikel letterlijk knapt. Hierdoor springt de eicel uit de follikel en wordt deze opgevangen door de eileider.
Kun je zonder eisprong ongesteld worden?
Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw. In sommige gevallen gaat dit gepaard met amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren.
Wat als je niet ongesteld wordt?
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.