Inhoudsopgave [hide]
Waarom Konakion?
Konakion wordt gebruikt voor: • Preventie en behandeling van ernstige bloedingen na gebruik van geneesmiddelen die worden ingenomen om het bloed vloeibaarder te maken (genaamd anticoagulantia). Gebrek aan vitamine K in het lichaam. Preventie en behandeling van ernstige bloedingen bij pasgeborenen.
Hoe geef je een baby vitamine K?
Hoe toedienen? Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje.
Hoe snel werkt Konakion?
Vitamine K1 is een antagonist van vitamine K-antagonisten zoals acenocoumarol of fenprocoumon. Werking: oraal na 3–6 uur, maximaal na 24 uur.
Wat is de natuurlijke vorm van vitamine K?
De naam voor de natuurlijke vorm van vitamine K in eten en drinken is fylochinon (vitamine K1) of menachinon (vitamine K2). De naam voor vitamine K-supplementen is fylochinon. Waar zit vitamine K in? Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.
Wat is vitamine K voor baby’s normaal?
Alle baby’s hebben normaliter een vitamine K gehalte, waarvan gezegd wordt dat dit laag is, maar in feite is dit voor baby’s normaal. Bij een traumatische bevalling, zoals bij een tangverlossing speelt vitamine K een belangrijke rol om bloedingen te voorkomen. Dan kunnen bloedingen in het hoofdje serieuze complicaties geven.
Wat is de nieuwe richtlijn voor vitamine K?
Sinds 18-2-2011 was er al een nieuwe richtlijn voor ‘Vitamine K’ van kracht, Minister Schippers van Volksgezondheid heeft toen het advies van de Gezondheidsraad en de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK) om de toediening van vitamine K aan pasgeborenen met een factor 6 te verhogen overgenomen.
Waarom een tekort aan vitamine K tijdens de zwangerschap?
Vitamine K-tekort. Pasgeboren baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Dat komt doordat: vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan.