Inhoudsopgave
- 1 Waarom krijg ik een gerechtelijke brief?
- 2 Wie brengt een gerechtelijke brief?
- 3 Wat als je een gerechtelijke brief niet ophaalt?
- 4 Welke 3 beslissingen kan de officier van justitie nemen?
- 5 Wat gebeurt er als aangetekende brief niet wordt opgehaald?
- 6 Hoe lang mag je een aangetekende zending laten liggen?
- 7 Wat kan een brief van het Openbaar Ministerie zijn?
- 8 Hoe kom ik bij mijn berichtenbox?
Waarom krijg ik een gerechtelijke brief?
U krijgt een gerechtelijke brief als het OM of het CJIB u wilt informeren. Dat kan zijn over een boete of wanneer u voor de rechter moet komen. Of als een ander land u een boete stuurt.
Wie brengt een gerechtelijke brief?
Een gerechtelijke brief is een bericht aan u van het Openbaar Ministerie (OM), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of de Hoge Raad.
Wat als je een gerechtelijke brief niet ophaalt?
Als je een aangetekende brief stuurt, komt de postbode bij de geadresseerde aan de deur om de brief aan te bieden. Als de brief niet op het postkantoor wordt opgehaald, wordt de brief na verloop van tijd teruggezonden naar de afzender. Ook daarvan wordt middels een poststicker melding gemaakt op de enveloppe.
Waarom krijg je brief van Openbaar Ministerie?
Is er een verdachte opgepakt? Dan informeert het Openbaar Ministerie (OM) u over de eventuele strafzaak. Het OM vertelt u wat er gaat gebeuren en wat uw rechten zijn. U mag ook zelf informatie vragen over uw zaak aan de politie of het OM.
Wat is een gerechtelijke procedure?
burgerlijk procesrecht: geschil dat bij een gerecht aanhangig is; geding.
Welke 3 beslissingen kan de officier van justitie nemen?
Er zijn 3 uitkomsten: 1. de rechter beslist over de straf die de verdachte krijgt, 2. de officier van justitie bepaalt zelf de straf of 3. de verdachte wordt niet verder vervolgd (sepot). Lees welke beslissingen de officier van justitie kan nemen en wat u kunt doen als u het niet eens bent met de beslissing.
Wat gebeurt er als aangetekende brief niet wordt opgehaald?
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Hoe lang mag je een aangetekende zending laten liggen?
Je aangetekende zending blijft 15 kalenderdagen in het aangeduide PostPunt of Postkantoor beschikbaar. Een gerechtsbrief blijft 8 dagen beschikbaar.
Waarom krijg ik een brief van de politie?
Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, kunt u per post een schriftelijke oproep ontvangen om door de politie als verdachte te worden gehoord. U wordt dan uitgenodigd voor verhoor. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.
Hoe start je een procedure?
Een rechtszaak kunt u alleen starten bij een rechter die bevoegd is wat betreft zowel het onderwerp (dit heet absolute bevoegdheid) als het geografisch gebied (dit heet relatieve bevoegdheid). U kunt in principe niet zelf kiezen naar welke rechter u gaat of tijdens een lopende rechtszaak van rechter wisselen.
Wat kan een brief van het Openbaar Ministerie zijn?
Het OM vertelt u wat er gaat gebeuren en wat uw rechten zijn. U mag ook zelf informatie vragen over uw zaak aan de politie of het OM. U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.
Hoe kom ik bij mijn berichtenbox?
Inloggen bij MijnOverheid
- Klik op Inloggen.
- Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op Inloggen.
- Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
- Het kan zijn dat er nieuwe organisaties zijn die digitale berichten aan u willen versturen via de Berichtenbox.
- Klik in het linkermenu op Berichtenbox.