Inhoudsopgave
Waarom kritische succesfactoren?
Een kritieke succesfactor (KSF) is een kenmerk van een organisatie wat essentieel is voor het toekomstige succes van de organisatie. KSF beschrijven wat een organisatie nodig heeft om succesvol te zijn. Met behulp van Kritische succesfactoren breng je in kaart hoe je de doelstellingen gaat realiseren.
Wat is het verschil tussen kritische succesfactoren en prestatie indicatoren?
De term kritieke prestatie-indicator (KPI) wordt soms verward met de term kritische succesfactor (KSF). Met een KSF geeft men aan welke activiteiten in een organisatie essentieel zijn voor het succes van de organisatie. Met een KPI meet men het effect van een activiteit in een organisatie.
Waarom prestatie indicatoren?
Prestatie indicatoren meten de prestaties van de organisatie. Ze geven inzicht in de resultaten op deelgebieden en laten zien in hoeverre bepaalde doelstellingen bereikt worden. Inzichten en praktijkervaringen met KPI’s en prestatie-indicatoren.
Wat zijn succes en faalfactoren?
De succes- en faalfactoren verwijzen naar de allesbepalende factoren om de doelstellingen van een project te bereiken. Projecten bevatten altijd de volgende aspecten, vóór ieder project formuleer je deze drie pijlers: Specifieke uitkomsten of resultaten.
Wat is een KSF voorbeeld?
Een KSF heeft een of meer KPI-en nodig om meetbaar te worden gemaakt. “Kwaliteit” is een voorbeeld van een KSF. “Kwaliteit” is niet makkelijk in een cijfer uit te drukken. Stel dat “kwaliteit” een combinatie is van “levertijd” en “levensduur”.
Welke prestatie indicatoren?
Met prestatie-indicatoren meet men of de doelstellingen zijn gehaald. De prestatie-indicatoren kunnen kwantitatief zijn, bijvoorbeeld ‘een besparing van 5% op de inkoopkosten’ of kwalitatief, bijvoorbeeld ‘95% van de inkooporders is gebaseerd op een overeenkomst opgesteld door de eigen organisatie’.
Welke prestatie indicatoren zijn in de bedrijfstak van belang?
Als het strategische doel van een bedrijf is om de snelste groei in zijn bedrijfstak te bereiken, kan zijn voornaamste prestatie-indicator de meting van de jaarlijkse opbrengstgroei zijn. Maar makkelijker is het om de KPI “de groei van het aantal klanten” te meten en te vergelijken.
Welke KPI’s zijn er?
Er bestaan vier soorten KPI’s:
- Algemene: groei marktaandeel, aantal nieuwe klanten, tevredenheid van klanten,…
- Financiële: omzet, rendabiliteit, kosten t.o.v. de omzet,…
- HR: personeelsverloop, snelheid dossierbehandeling,arbeidsproductiviteit,…
- Verkoop: kennis verkopers, verkoopaanpak, aantal retours/maand,…