Inhoudsopgave
Waarom kwamen KNIL-militairen naar Nederland?
De Nederlandse regering besloot de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen – onvrijwillig – naar Nederland te halen. Dat zou voor hun eigen veiligheid zijn. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, een paar maanden, omdat hen een eigen Molukse staat was beloofd. Later werden specifieke woonwijken voor Molukkers gebouwd.
Waar kwamen de KNIL soldaten vandaan?
In de 19de eeuw ronselde Nederland ruim 3.000 soldaten in de Goudkust, het huidige Ghana, voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in de archipel. Tussen 1831 en 1872 waren al deze mannen in Nederlands-Indië gelegerd. Meer dan 450 bleven na hun diensttijd in de kolonie en kregen Indo-Afrikaanse nazaten.
Wat is het verschil tussen Ambonezen en Molukkers?
De tegenwoordig meest gebruikte is “Molukker”, de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met “Ambonezen” aangeduid.
Waarom werden Molukkers naar Nederland gehaald?
Na de Tweede Wereldoorlog wil Nederland zijn heerschappij over de kolonie Nederlands-Indië herstellen. Omdat de positie van de Molukkers in Indonesië verslechtert, worden vierduizend Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland gehaald.
Hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en bleven?
In de jaren 70 kwamen mensen van de Molukken die in Indonesië als beroepsmilitair voor Nederland gevochten hadden naar Nederland. In eerste instantie in afwachting van een eigen onafhankelijke Molukse staat, maar die kwam nooit. Eerst werden ze gehuisvest in woonoorden, daarna werden er speciale Molukse wijken gebouwd.
Hoeveel Molukkers zijn naar Nederland gekomen?
Van de Molukse migranten die voor 1963 naar Nederland kwamen, waren er op 1 januari 2018 nog iets minder dan 8 duizend in leven en woonachtig in Nederland. Daarnaast woonden er bijna 29 duizend kinderen van Molukse migranten en bijna 35 duizend kleinkinderen in Nederland.
Waaruit bestond het KNIL?
Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was een koloniaal Nederlands leger dat van 1814-1950 heeft bestaan. Het leger bestond voor honderd procent uit beroepsmilitairen en werd aangestuurd vanuit het ministerie van Koloniën.
Hoe zijn de Molukken ontstaan?
In de vroege zevende eeuw werd de Molukken al bezocht door Chinese zeelieden. Zij kwamen af op verschillende specerijen die alleen hier groeiden. In de negende eeuw kwamen Arabische handelaren naar de Molukken. Ze introduceerden tussen 1300 en 1400 de islam in het gebied.
Wat voor geloof hebben Molukkers?
Molukkers | |
---|---|
Taal | Centraal-Malayo-Polynesische talen, West-Papoeatalen, Ambonees, Buru |
Geloof | Christendom (waaronder volksdevotie), islam (waaronder volksislam) |
Verwante groepen | Alune, Melanesiërs |
Portaal Landen & Volken |
Wat is de Molukse kwestie?
Geen land, geen scholing, geen werk, geen identiteit. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd in 1950 het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL) ontbonden.
Waarom hangt de Molukse vlag uit?
De Molukse gemeenschap viert vandaag dat 70 jaar geleden de onafhankelijkheid werd uitgeroepen van de Republiek der Zuid-Molukken, de RMS. Wel is in Molukse wijken de blauw-wit-groen-rode RMS-vlag uitgehangen. In Breda was een ceremonie in aanwezigheid van president in ballingschap John Wattilete.
Hoeveel Ambonezen kwamen naar Nederland?
De Kota Inten liep op 21 maart 1951 de haven van Rotterdam binnen met aan boord zo’n duizend ex-KNIL-militairen van Indonesische en – grotendeels – Molukse origine. In totaal zouden in korte tijd zo’n 12.500 zogenaamde ‘Ambonezen’ naar Nederland komen.