Inhoudsopgave
Waarom leerstijlen Kolb?
De leerstijlen zijn nuttig om na te denken over jouw eigen persoonlijke leerstijl als trainer, en om jezelf de vraag te stellen of jouw deelnemers wel op dezelfde manier leren als jij dat graag doet.
Welke leerstijlen zijn er Kolb?
Kolb onderscheidt vier gedragingen en vier bijhorende leerstijlen.
- Doener: actief experimenteren en concreet ervaren.
- Dromer: concreet ervaren en reflectief observeren.
- Denker: reflectief observeren en abstract conceptualiseren.
- Beslisser: abstract conceptualiseren en actief experimenteren.
Hoe begeleid je een denker?
Het begeleiden van de denker Jij kunt hen helpen door rustig en goed gestructureerd te begeleiden. Geef hen de tijd om te observeren en analyseren en probeer ze regelmatig uit te dagen met nieuwe kennis. Verder werken ze graag zelfstandig en dat is geen probleem, want ze zijn meestal heel gedisciplineerd.
Wat doet een dromer?
De dromer is iemand met een leerstijlvoorkeur voor waarnemen (kijken) en concreet ervaren (voelen). Een dromer kan een situatie vanuit verschillende kanten bekijken en heeft een groot voorstellingsvermogen.
Waarom Leerstijlentest?
Het is handig om te weten welke leerstijl jou het best past. Het verbetert je leerresultaten en je wint tijd. Kennis over je eigen leervoorkeur en de bijbehorende werkvormen maakt het bovendien gemakkelijker om te begrijpen hoe anderen leren. Een goede basis voor beter en effectiever samenwerken dus!
Wat is het belang van het beheersen van alle leerstijlen?
Het ontwikkelen van zwakkere leerstijlen helpt namelijk om een leercyclus beter te doorlopen, want als elke fase evenveel aandacht krijgt dan kunnen leden in een groep elkaar beter aanvullen. In een groep zitten vrijwel altijd leden met verschillende leerstijlen.
Welke manieren van leren bestaan er?
Hoe ziet het leerproces er uit?
- Concrete ervaring (een ervaring opdoen of ondergaan)
- Waarnemen en overdenken (reflecteren op de ervaring)
- Abstracte begripsvorming (leren van de ervaring)
- Actief experimenteren (uitproberen wat je hebt geleerd)
Wat is Leerstijlentest?
De leerstijltest In totaal zijn er 4 leerstijlen, dat wil zeggen 4 manieren waarop je dingen kunt leren. Afhankelijk van de leerstof en de situatie gebruik je een bepaalde leerstijl. Weet je wat jouw voorkeursleerstijl is dan weet je ook wat er, qua leerstof en studie, het beste bij je past.
Hoe begeleid je een beslisser?
Kenmerken Beslisser
- past graag theorieën en ideeën (van anderen) toe in de praktijk.
- heeft een groot probleemoplossend vermogen.
- maakt gemakkelijk beslissingen.
- straalt zelfvertrouwen uit.
- is technisch/praktisch vaak sterk.
- evalueert plannen/experimenten.
Wat is een nadenkende leerstijl?
De denker is iemand met een leerstijlvoorkeur voor waarnemen (kijken) en denken (analyseren). Een denker kan een probleem of ingewikkelde situatie goed analyseren en kan prima overzichten maken van de verzamelde gegevens.
Wat is een doener?
m. (-s), alleen in samenst.: boosdoener, kwaaddoener, weldoener, dooddoener.
Wat is een Bezinner?
De bezinner kijkt hoe anderen een probleem aanpakken en denkt eerst na voordat hij iets doet. Hij ziet veel oplossingen, omdat hij een probleem vanuit veel standpunten kan bekijken. Daardoor neemt hij beslissingen soms traag. De denker is goed in logisch denken en redeneren.
De leerfasen van Kolb zorgen ervoor dat theorie en praktijk met elkaar verbonden worden. En dat is essentieel! Een training waarin alleen theorie wordt aangeboden levert weinig op. Die integratie van theorie en praktijk heeft Kolb heel mooi zichtbaar gemaakt in zijn model.
Wat is een Leervoorkeur?
Onder ‘leervoorkeuren’ wordt verstaan: jouw voorkeursmanier van handelen als je tijdens je dagelijkse werk even niet meer (precies) weet wat je moet doen.
Wat is een Situgram?
De leervoorkeurenscan (Situgram) typeert jouw voorkeuren voor contexten om in te leren. We onderscheiden vijf contexten die uitnodigen om de kunst af te kijken, te participeren, kennis te verwerven, te oefenen en te ontdekken.