Waarom mag je werkgever niet ontslaan omdat je ziek bent?

Waarom mag je werkgever niet ontslaan omdat je ziek bent?

Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je ziek bent. Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst. Je krijgt als bediende eerst nog een maand je loon uitbetaald door je werkgever, daarna val je terug op een uitkering van het ziekenfonds.

Wat is ontslag wegens ziekte verboden?

Ontslag wegens ziekte is altijd verboden. Maar ontslag tijdens je ziekte is dat niet. Tenminste, als je werkgever zich aan de regels houdt. We leggen je uit hoe de vork precies in de steel zit.

Waarom mag uw werkgever niet zomaar ontslaan?

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan in de eerste 2 jaar dat u ziek bent. Dit kan alleen in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld: als u in uw proeftijd zit; bij ontslag op staande voet; bij een faillissement. Maar ook dan mag uw ziekte niet de reden zijn voor ontslag.

Wat heeft ziekte met arbeidsongeschiktheid te maken?

Soms heeft ziekte wél een impact op de beëindiging van je arbeidsovereenkomst: Na zeven dagen ziekte tijdens een tijdelijk arbeidscontract van minder dan drie maanden, mag je werkgever je onmiddellijk en zonder opzegperiode of -vergoeding ontslaan. Bij definitieve arbeidsongeschiktheid kan je contract wegens overmacht worden beëindigd.

Hoe kun je een zieke werknemer ontslaan?

Je kunt een werknemer die ziek is dus niet zomaar ontslaan. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Soms kun je een zieke werknemer ontslaan tijdens zijn ziekte, in een enkel geval zelfs wegens zijn ziekte. Of je het ontslag regelt via het UWV of via de kantonrechter, hangt af van de ontslaggrond.

Wanneer kun je toestemming krijgen om een zieke werknemer te ontslaan?

In bijzondere gevallen kun je toestemming krijgen om een langdurig zieke werknemer te ontslaan, terwijl hij nog geen twee jaar ziek is. Dit kan bijvoorbeeld als je zieke werknemer weigert passende arbeid te verrichten. Of als hij niet meewerkt aan een plan van aanpak voor zijn re-integratie.

Wanneer Kunt u worden ontslagen?

U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven